Stefánia
0 °C
3 °C

Megszorító pénzügyi csomag Hollandiában

2003.06.13. 09:17
A holland kormány súlyos megszorítások bevezetésére kényszerül. Pénzügyi csomagja szerint az állam 13,1 milliárd euróval csökkentené a kiadásait.
A holland kormány tudatában van annak, hogy az általa benyújtott megszorító pénzügyi intézkedések drasztikusak, de a gazdasági növekedés fellendítése érdekében szükség van felelős intézkedésekre - e szavakkal nyújtotta be a törvényhozásnak a módosítás-csomagot Jan Peter Balkenende miniszterelnök.

Az ellenzéki Munkapárt (PvdA) vezérszónoka, Wouter Bos szerint a miniszterelnök hamis reményt ad az országnak, a választópolgárok ugyanis nem tudják, hogy mit is kapnak a megszorításokért cserébe, hiszen a terv következtében nem lesz több munkahely, nem javul a közbiztonság sem.

Fellendülés vagy ölbe tett kéz

A pénzügyi csomag szerint a kormány 13,1 milliárd euróval csökkentené a kiadásait. Hollandia a gazdasági adatok szerint recesszióban van, miután egymást követő két hónapban negatív volt a gazdasági növekedés. A kormánypárti vezérszónok szerint Hollandiának választania kell: szigorú intézkedések segítségével a gazdasági fellendülés útjára tereli a holland gazdaságot, vagy ölbe tett kézzel nézi, hogyan csúszik lejjebb a lejtőn.

Az ellenzék azzal vádolja a kormánypártot, hogy semmit sem tanult az elmúlt 18 hónap viharos történeteiből. A régi kormány csupán 87 napnyi kormányzás után kényszerült lemondani, s a választók 8 képviselővel beszavazták a parlamentbe a nacionalista Pim Fortuyn pártját (LPF), miután a pátvezért napokkal a szavazás előtt lelőtték. A januári választások után nehezen jött létre az új kormány, miután a győztes pártok alig tudták összeegyeztetni álláspontjukat.

Mindenki érezni fogja

A nehezen megszületett koalíciós megállapodás szerint mérsékelni kell a jövedelemkiáramlást, mintegy 10 ezer munkahelyet megszüntetnek, a minisztériumok visszaszorítják kiadásaikat, Csökkentik az egészségügyre fordítható összegek is. Az intézkedések következtében 2007-re a költségvetési hiány a GDP 0,5 százalékára mérséklődik.

Az oktatást és közbiztonságot nem érinti ugyan a takarékossági csomag, de Balkenende szerint Hollandia egész lakossága érezni fogja a költségvetési megszorítások hatását.