Emma
-2 °C
6 °C

Chirac régi számláit vizsgálják

2003.06.13. 10:49
Egy francia bíró vizsgálatot követel a Jacques Chirac párizsi polgármestersége idején keletkezett számlákkal kapcsolatban. Philippe Courroye vizsgálóbíró az ügyészség ajánlása ellenére bíróság elé viszi az óriási összegekről szóló, szerinte nem tiszta számlák ügyét.
Egy tavalyi vizsgálat szerint Chirac párizsi polgármesteri évei alatt 2,21 millió eurónak megfelelő összeget költött ételre és dohányra, ebből 1,45 millió eurónyit készpénzben. Az óriási összeggel Chirac, Chirac felesége, Bernadette és személyes vendégeik "szükségleteit" elégítették ki.

Chirac 1977 és 1995 között volt Párizs polgármestere, jelenleg elnöki tisztségéből adódóan mentelmi joga van, így a bíró csupán feleségét citálhatja a bíróság elé.

Juppe már készülhet a perre

A volt párizsi polgármesteri hivatal ellen több bírósági eljárás is indult. Az eddigi legkínosabb ügy: bíróság elé kívánják állítani a volt francia miniszterelnököt, Alain Juppe-t azzal a váddal, hogy 1988 és 1997 között pártfunkcionáriusok számára virtuális állásokat hozott létre a Chirac vezette polgármesteri hivatalban, s a ténylegesen nem létező posztok betöltőinek valóságos pénzeket fizetett ki. Az állások szerencsés betöltői kivétel nélkül a jobboldali Tömörülés a Köztársaságért politikai párthoz tartoztak.

Juppe - aki Chirac tanácsadójaként és a párt fontos embereként gründolta az állásokat - jelenleg a Tömörülés utódpártjának elnöke, Bordeaux város polgármestere. Politikai karrierjét felfelé ívelőnek tartja, hiszen Chirac utódaként emlegetik. Ha a volt kormányfőt bűnösnek találják, akkor búcsút mondhat a politikai közszereplésnek, sőt, öt év börtönbüntetés, valamint 75 ezer eurós pénzbírság várhat rá.