Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Hollandia spórol, a kormányfő felújít

2003.06.17. 11:00
A holland miniszterelnök hivatalát az idén felújítják, s a munkálatok összköltsége 15 millió euró. Ez rögtön azután került nyilvánosságra, hogy Jan Peter Balkenende kormányfő a parlamentben kifejtette: elkerülhetetlen a költségvetés drasztikus csökkentése, s mindenkinek szorítania kell nadrágszíjon.
A korszerűsítésre részben Balkenende személyes biztonságának szavatolása érdekében van szükség, ugyanis a 17. századi épület védelmét ellátó testőrség számára új tartózkodási helyiséget alakítanak ki. És ha már egyszer építkeznek, felújítják az úgynevezett hágai Catshuis kertjét is - csak ez utóbbi munka 3,3 millió euróba kerül majd.

Az októberig tartó átépítés során a palota új konyhával bővül, s az egész épületet korszerű fürdőszoba-berendezésekkel, valamint légkondicionáló-rendszerrel látják el. Mintegy 1,7 millió eurót költenek arra, hogy a felső emeleten egy lakosztályt építsenek a kormányfő számára, ahol Jan Peter Balkenende az éjszakáját töltheti, amennyiben késő estig kell dolgoznia.

Még az előd kezdte

Jan de Witt szocialista párti parlamenti képviselőnek a költekezéssel kapcsolatos kérdésére a kormány az egyetlen hatásos eszközzel vágott vissza: a munkálatokat a jelenlegi kormányfő elődje, Wim Kok rendelte meg, ő ugyanis alkalmatlannak ítélte az épületet hivatalos látogatók fogadására.

A szocialista képviselő ennek ellenére erélyesen bírálta a Catshuis felújításának hatalmas költségvetését: "Éppen most, amikor mindannyiunknak takarékoskodnunk kell, olyan hatalmas összeget költenek a kormányfő hivatalára, amelyből akár egy fél lakótelepet fel lehetne építeni" - mondta.

Semmit sem tanultak

Jan Peter Balkenende múlt szerdán vázolta a holland parlamentben azt a tervet, amely 13,1 milliárd euróval csökkentené a költségvetési kiadásokat.

Az idén januári választások után, nehezen megszületett kereszténydemokrata-néppárti-demokrata koalíció szerint mérsékelni kell a jövedelemkiáramlást. Mintegy 10 ezer munkahelyet megszüntetnek, a minisztériumok visszaszorítják kiadásaikat és csökkentik az egészségügyre fordítható összeget is. Az intézkedések következtében 2007-re a költségvetési hiány a GDP 0,5 százalékára mérséklődik.

Az ellenzék most azzal vádolja a kormánykoalíciót, hogy semmit sem tanult az elmúlt 18 hónap viharos történéseiből. A régi kabinet csupán 87 napos kormányzás után kényszerült lemondani, s a választók 8 képviselővel beszavazták az új parlamentbe a nacionalista Pim Fortuyn pártját (LPF), miután a pátvezért napokkal a szavazás előtt lelőtték.