József, Bánk
-7 °C
0 °C

Az euró bevezetése hivatalosan is növelte az árakat

2003.06.20. 10:23
Az euróra való átállás miatt a fogyasztói árak 0,12-0,29 százalékkal nőttek az érintett országokban - áll az európai statisztikai hivatal, az Eurostat jelentésében.
Immár hivatalosan is megerősítették azt, amire az európai fogyasztók már régóta panaszkodtak: az euró bevezetése 2002 elején növelte a fogyasztói árakat. Az EU statisztikai hivatalának jelentésében foglaltak szerint az euró-bankjegyek és -érmék bevezetése okozta árnövekedés leginkább az éttermeket, kávézókat és más jellegű szolgáltatásokat érintette.

Kihasználták a szokatlan helyzetet

"A pénzcsere hatására sok helyütt látványosan nőttek a vendéglők, a kávéházak, a fodrász-szalonok, az üdülési és sportszolgáltatások, továbbá az élelmiszerek árai" - áll az Eurostat jelentésében.

Ennek ellenére 2002-ben az inflációt az új valutára való átállás csekély mértékben befolyásolta, amit viszont a fogyasztóvédelmi szervezetek még mindig erőteljesen kétségbe vonnak. Meggyőződésük: a kereskedők nagy része kihasználta, hogy a pénzcsere időpontjában a vásárlók még nem szokták meg az eurót, nem ismerték az értékét. Görögországban például jelentősen emelkedett a zöldségek, gyümölcsök ára. A görögök egynapos bojkottal tiltakoztak az áremelés ellen, a zöldség- és gyümölcsárusok forgalma erre az egy napra jelentősen meg is csappant, de az akció nem vált olyan erős mozgalommá, amely letörhette volna a nem piaci hatásra, hanem mesterségesen megnövelt árakat.

Az Eurostat adatai szerint 2003 első felében nem észleltek semmilyen szokatlan árváltozást Európában, különösen olyat nem, amelyet az új pénz számlájára lehetne írni.