Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Távozik az Európai Bizottság vezető auditora

2003.06.23. 11:03
Az Európai Bizottság belső vizsgálatait végző vezető auditáló, Julius Muis két éves tevékenység után, 2004 áprilisa elején lemond tisztségéről, és a bizottság állományát is elhagyja. Távozása sokak szerint megkérdőjelezi a bizottság működési reformjának hatékonyságát.
Julius Muis, az Európai Bizottság "belső ellenőre" az adminisztrációs reformokért felelős biztoshoz, Neil Kinnockhoz intézett június 11-i levelében jelezte lemondási szándékát. Muis szerint 2004. április elsejéig befejeződik a belső auditálási rendszer felépítése, így ez megfelelő időpont lenne távozására. A bizottságnak elég ideje marad Muis munkásságának értékelésére és arra, hogy más embert találjon a posztra. Kinnock sajnálja Muis döntését.

Sok lúd disznót győzött?

A tisztviselő korai távozása megkérdőjelezi a bizottság pénzügy reformjának hatékonyságát. Muis azáltal vált ismertté, hogy kritizálta a bizottság könyvelési rendszerét és kiállt a volt EU-főkönyvelő, Marta Andersen mellett, akit tavaly májusban menesztettek, mert ugyancsak nyilvánosan bírálta az EU könyvelési szisztémáját.

Muis egy levelében azt állította, hogy a bizottság könyvelési osztályán amatőr, a profizmus minden jelét nélkülöző, hozzá nem értő emberek dolgoznak.

A parlament magyarázatot kér

Marta Andeasen csodálkozva értesült Muis távozásának bejelentéséről. Szerinte Muis a reformok határozott támogatója volt, és távozása az EU-könyvelési rendszer reformjának adott végső döfés.

"Ez a bejelentés előtérbe helyezi a bizottság berkeiben meglévő feszültségeket, amelyek elsősorban a reformok megvalósításának ütemével kapcsolatban érzékelhetők", véli Graham Watson, az Európai Parlament liberális csoportjának vezetője. "A bizottságnak most helyre kell állítania a reformokba vetett bizalmat és meg kell magyaráznia a parlamentnek a közelmúlt eseményeit" - mondta a politikus.