Gusztáv
-4 °C
1 °C

Túl gyorsan nőnek a holland helyi adók

2003.06.27. 10:26
A holland pénzügyminisztérium szeretné megtudni a holland települések vezetőitől, hogy miért nőttek az év eleje óta átlagosan hét százalékkal a kommunális és más helyi adók.
A minisztérium a héten küldte el a parlamentnek a helyi adózásról készített idei első jelentését, amelyből kiderül, hogy január óta jelentősen nőttek a helyi adók, annak ellenére, hogy az év elején a kormány a tavalyihoz képest 2,4 százalékkal több pénzt juttatott a településeknek.

A jelentés szerint a csatornázási, a tulajdoni, a víz- és a szennyezési adók összességében átlagosan hét százalékkal nőttek. Az inflációval korrigált adatok 4,9 százalékos növekedést mutatnak. A legnagyobb mértékben az autó után fizetendő adó emelkedett, átlagosan 9,4 százalékkal.

Balkenende-csomag

A kereszténydemokrata miniszterelnök, Jan Peter Balkenende magyarázatot szeretne arra, hogy miért is nőttek ilyen mértékben a helyi adók. A holland kormány most kezdte el egy megszorító terv végrehajtását, amelynek jóvoltából 13 milliárd euróval csökkennek a költségvetés kiadások. Ilyen körülmények között a lakosság különösen érzékenyen reagál a terhek feltűnő növekedésére.

A helyi adók alakulását rögzítő monitoring-jelentés nyilvánosságra hozatala egybeesett a De Volkskrant napilap azon hírének megjelenésével, amely szerint 2004-ben az előre jelzett 490 ezer helyett 530 ezer holland lesz munkanélküli. A napilap szerint a prognózis mindenképpen hitelesnek tekinthető, hiszen a kormányzati makrogazdasági kutatóintézete, a Központi Tervező Iroda készítette el.