Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Egy eurót követelt a bankrabló

2002.03.07. 12:50
Különös bankrablás történt a németországi Friedrichshafenben: a betérő rabló egyetlen eurót követelt - közölte az euro.hu. Egy felmérés szerint az eurózónán kívüli EU-tagországok közül Svédországban a legnagyobb az euró támogatottsága.
A pisztollyal fenyegetőző bankrabló követelésére a higgadtan reagáló banki alkalmazott azt kérte: az "ügyfél" töltsön ki egy nyugtát az euró átvételéről. Erre a férfi több vaktöltényt lőtt ki pisztolyából. Az Ananova internetes újság beszámolója szerint végül a bankfiók vezetője szólította fel távozásra a rablót, aki a jelenlévők legnagyobb meglepetésre engedelmeskedett. Mintha mi sem történt volna, nyugodtan távozott a bankból - az egyeurós érme nélkül. A férfit kereső rendőrségnek fogalma sincs, hogy mi lehetett a rabló indítéka.

A kimaradók közül a svédek támogatják leginkább az euró bevezetését

Az Európai Unió tagállamai közül három ország - Dánia, az Egyesült Királyság és Svédország - nem vezette be az eurót. A három ország közül Svédországban a legnagyobb a közös európai valuta támogatottsága. Az Eurobarometer felmérése szerint a svédek 57 százaléka örülne annak, ha hazája bevezetné az eurót. Ezzel azonos véleményt a dánoknak alig a fele (49%), míg a britek harmada (34%) képvisel.

Bár leginkább a svédek örülnének az euró bevezetésének, mégis Dániában a legmagasabb azok aránya (91%), akik úgy gondolják, hogy hazájuk csatlakozni fog az eurózónához. Svédországban 75 százalékos, az Egyesült Királyságban 70 százalékos ez az arány. A három ország közül legtöbben az Egyesült Királyságban vélik úgy, hogy a pénzcsere sok gonddal járt (64%), illetve, hogy az átállás során felfelé kerekítették az euróban megadott árakat (68%). A felmérésből kiderül: a három országban minden hetedik ember kezében volt már euró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!