Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy eurót követelt a bankrabló

2002.03.07. 12:50
Különös bankrablás történt a németországi Friedrichshafenben: a betérő rabló egyetlen eurót követelt - közölte az euro.hu. Egy felmérés szerint az eurózónán kívüli EU-tagországok közül Svédországban a legnagyobb az euró támogatottsága.
A pisztollyal fenyegetőző bankrabló követelésére a higgadtan reagáló banki alkalmazott azt kérte: az "ügyfél" töltsön ki egy nyugtát az euró átvételéről. Erre a férfi több vaktöltényt lőtt ki pisztolyából. Az Ananova internetes újság beszámolója szerint végül a bankfiók vezetője szólította fel távozásra a rablót, aki a jelenlévők legnagyobb meglepetésre engedelmeskedett. Mintha mi sem történt volna, nyugodtan távozott a bankból - az egyeurós érme nélkül. A férfit kereső rendőrségnek fogalma sincs, hogy mi lehetett a rabló indítéka.

A kimaradók közül a svédek támogatják leginkább az euró bevezetését

Az Európai Unió tagállamai közül három ország - Dánia, az Egyesült Királyság és Svédország - nem vezette be az eurót. A három ország közül Svédországban a legnagyobb a közös európai valuta támogatottsága. Az Eurobarometer felmérése szerint a svédek 57 százaléka örülne annak, ha hazája bevezetné az eurót. Ezzel azonos véleményt a dánoknak alig a fele (49%), míg a britek harmada (34%) képvisel.

Bár leginkább a svédek örülnének az euró bevezetésének, mégis Dániában a legmagasabb azok aránya (91%), akik úgy gondolják, hogy hazájuk csatlakozni fog az eurózónához. Svédországban 75 százalékos, az Egyesült Királyságban 70 százalékos ez az arány. A három ország közül legtöbben az Egyesült Királyságban vélik úgy, hogy a pénzcsere sok gonddal járt (64%), illetve, hogy az átállás során felfelé kerekítették az euróban megadott árakat (68%). A felmérésből kiderül: a három országban minden hetedik ember kezében volt már euró.