Gusztáv
-4 °C
1 °C

235 milliárd euró az Unióban útépítésre

2003.07.02. 11:35
Gdansk-Bécs autópálya, híd az olasz félsziget és Szicília között, Budapest-Bécs gyorsvasút. Az Európai Bizottság 17 év alatt 235 milliárd eurót tervez befektetni a jelenlegi és jövőbeni EU tagállamok közötti közlekedési útvonalak kiépítésére.
A Brüsszelben ismertetett ajánlásban 22, elsőbbséget élvező tervet mutattak be az európai közúti, vasúti és hajózási rendszerben lévő hiányosságok pótlására. (A légiközlekedés nem kap tőkeinjekciót.) A tervek csaknem felét még 1994-ben, az akkor megtervezett transz-európai hálózat részeként dolgozták ki, de csupán hármat sikerült megvalósítani.

Tervek, 2020-ig szólóan

A szakértői csoport, amelyet a volt közlekedési biztos, Karl van Miert vezet, a meglévő tervek gyors, hét éven belül történő befejezését tűzte ki célul. További 18 új tervet ajánlanak megvalósításra az EU és a 10 új tagállam közötti közlekedés javítására, ezek 2020-ig szólnak. A tervek között szerepel új vasútvonalak felállítása Kelet-Európában, egy autópálya Gdansktól Bécsig, és egy híd megépítése Szicília és az olasz félsziget között. Magyarországot a dunai hajózás lehetőségeinek javítása mellett a Budapest-Ljubljana-Trieszt-Lyon vasútvonal és a Budapest-Bécs gyorsvasút projektje érinti.

Elnyerni a magántőke bizalmát

A hosszú távú közlekedési stratégia vélhetően az alapját képzi majd annak az infrastruktúra-fejlesztési tervnek, amely a kedden kezdődött olasz EU-elnökség "fő attrakciója" lesz. Az olasz elképzelés szerint az Európai Befektetési Bank évi 70 milliárd eurós kölcsönökkel segítené az európai gazdaság növekedését szolgáló projekteket.

A Kal Van Miert jelentésében felvázolt tervek megvalósításához az Európai Bizottság, a tagállamok és a magánszektor pénzügyi támogatása is szükséges - írja a Financial Times. Ha a bizottság egyetért az elképzelésekkel, akkor a projektek egy részét a Strukturális és a Kohéziós alapokból is támogatni lehetne. Van Miert több magántőkét szeretne bevonni a fejlesztésekbe. Mindeddig a cégek távolmaradtak, aminek okát az EU vezetése abban látja, hogy a rendszer nem volt igazán átlátható, így nem nyerte el a magántőke bizalmát.