Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Blair kiállt az euró mellett

2003.07.07. 10:37
A brit kormányfő szerint katasztrofális diplomáciai tévedés lenne Nagy Britannia részéről, ha az Európai Unió térnyerésének korszakában úgy döntene, hogy nem csatlakozik az Európai Monetáris Unióhoz (EMU), és nem cseréli fel euróra az angol fontot. A brit euró végtelenbe nyúló ügye talán új fordulatot vesz.
A Brit Munkáspárt liverpooli híveihez intézett beszédében Tony Blair elmondta, Kelet-Európa és a Földközi-tengeri övezet tíz országa történelmi jelentőségű döntéssel határozta el, hogy 2004-ben csatlakozik a közös európai struktúrákhoz, s ennek eredményeképpen Európa jellege alapvető változáson megy át.

"Képzeljük el, hogy ebben a történelmi összefüggésben, amikor az Európai Unió sosem tapasztalt mértékben terjeszkedik, s ennélfogva jelentősen változik, Nagy Britannia megbénítja az új Európát azzal a döntéssel, hogy nem óhajt csatlakozni az euróövezethez. Ezzel óriási diplomáciai bakit követnénk el" - mondotta a brit kormányfő.

A közvélemény sem akarja

Megfigyelők szerint Blair kijelentése óvatos puhatolózás az egyre távolodó brit euró-népszavazás ügyének újbóli napirendre vételére. Mint ismeretes, a brit vezetés korábban az úgynevezett öt gazdasági teszt eredményétől tette függővé a font euróra váltását. A június 9-én, Gordon Brown pénzügyminiszter által ismeretett lesújtó eredmények miatt a brit euró sorsáról döntő népszavazást egyelőre levették a napirendről, s eddig nem sok esélye volt annak, hogy a legközelebbi parlamenti választások előtt újból előtérbe kerül a referendum kérdése.

A közvélemény-kutatások eredményei is egyöntetűen azt mutatják, hogy a britek többsége ellenzi az egységes európai valuta bevezetését.