József, Bánk
-7 °C
0 °C

Gyengélkedő európai cégek

2003.07.08. 11:57
Az EU-nak igyekeznie kell, ha valóban el szeretné érni azt a célt, hogy 2010-re a világ legversenyképesebb gazdaságává váljék. Az uniós országok cégei egyre lejjebb csúsznak a világ legrangosabb vállalkozásait tartalmazó listán, az amerikai ellenfelek kiszorítják őket.
A Business Week globális, ezres listája - amely a világ ezer legnagyobb cégét sorolja fel, a törzstőkét alapul véve - az európai üzleti szféra számára igen gyenge bizonyítvány.

Csak az olaj

A lap legutóbbi kiadásában megjelent lista első tíz helyezettje között csak két európai céget találunk: az egyik az angol-holland Shell, amely a nyolcadik helyet foglalja el, míg a British Petroleum a kilencedik. Mindkét cég az előző évhez képest egy hellyel lejjebb csúszott a listán, annak ellenére, hogy nagy hasznot húztak az iraki konfliktus miatt egekbe szökő olajárból.

Európa reprezentánsai közül a brit cégek szerepelnek legnagyobb arányban a lista felső részében; a Vodafone 12., a HSBC bank 14., a gyógyszergyártó GlaxoSmithKline 16. Az első nem brit európai vállalkozás a 24. helyet foglalja el, ez a francia olajcég, a Total.

Az euró hiába segített

Általában véve jellemző, hogy kevés az európai vállalkozás az első 100 helyezett között, szám szerint 30, míg amerikai cégből 57-et találunk. Ez meglepetés, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eurónak a dollárhoz viszonyított jó árfolyama az európai cégeknek kedvez.

Három évvel ezelőtt, 2000-ben az EU célul tűzte ki, hogy 2010-ig a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává váljék. Ezt a szándékot kellene valóra váltania az úgynevezett lisszaboni menetrendnek. A Business Week listája szerint azonban az unió egyre távolabb kerül a céltól, mind nagyobb hátrányt kell ledolgoznia.