Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Drágábbak, de pontosabbak lesznek a holland vonatok

2003.07.11. 11:13
Jegyár-emelést engedélyeztek az utaztatási és a fogyasztóvédő szervezetek a holland NS vasúttársaságnak. A cég cserébe a szolgáltatás javítását ígérte.
Egyelőre még nem tudni, hány százalékos extra-áremelést hajthat végre a NS, amely a törvény értelmében minden évben az inflációs rátát két százalékkal meghaladó mértékben jogosult növelni árait. Erre legtöbbször az év végén kerül sor, most azonban a megállapodás miatt újabb lehetőséghez jut a holland vasút; sajtótalálgatások szerint plusz egy százalékot tesznek a jegyárakra.

Korábban betiltották

Az NS korábban már megpróbálta szolgáltatásainak árait növelni, ám egy bírósági döntés megtiltotta a 2003. július 1-re tervezett 4,15 százalékos emelést. A vasúti társaság utoljára 2002. december 31-én módosította tarifáit, ami akkor nagy felháborodást keltett a holland közvéleményben, ugyanis korábban a társaság azt ígérte: a krónikus késések miatt abban az évben nem emel árat. Az NS 2001-ben egy sztrájkkal is megküzdött, alkalmazottai az új időbeosztás miatt tiltakoztak.

A vasúti társaság a mostani rendkívüli áremelés lehetőségéért a szolgáltatás minőségének növelését ígérte cserébe, például konkrétan meghatározta, hogy csak azután növeli a tarifákat, ha a vonatok meghatározott százaléka pontosan indul és érkezik.