Auguszta
-4 °C
2 °C

Feketemunkára ösztönzött az adóhivatal

2003.07.15. 10:57
Csalással vádolják a holland Maastricht város közelében lévő Heerlen település adóhivatalát. A vád szerint a hivatal engedélyezte egy vállalkozásnak, hogy félezer menekültet ugyanazon adószám alapján dolgoztasson. A botrány dagad és egyre kényelmetlenebb a holland kormánynak.
A holland tévében nyilvánosságra hozott információk szerint a csalás ötlete az adóhivatal egyik alkalmazottjától származott. A menekülteket a Stamprov vállalathoz küldték dolgozni. A menedéket kérők háziszárnyasok tömeges levágásával foglalkoztak, a kormány így próbálta megállítani a háziszárnyas-influenza terjedését. Hollandia több tartományában megelőzésként nyolcvanmillió csirkét, libát, kacsát és pulykát vágtak le.

Karonülő munkaerő

A menekülteket a Moonen Agroservice foglalkoztatási iroda közvetítette ki a munkára. Mikor a cég az adóhivataltól a menekültek adószámát kérte, a hatóság csak egyetlen számot és nevet küldött. A kitalált személy beszédes nevet kapott: F. Vogelpest, ez azt jelenti, hogy szárnyas-influenza. Az ezen a néven regisztrált ember családi állapota nőtlen volt, születési dátuma pedig 2003. április 14. - írja a De Volkskrant napilap.

Sajtótalálgatások szerint elképzelhető, hogy a csalás egy nagyobb szabású, esetleg állami akció része volt, amely arra irányult, hogy a szárnyas influenza valódi következményeit eltitkolják a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt. A szárnyas influenza még az év elején tört ki egyes holland tartományokban, majd átterjedt Belgiumra és Németország határ menti részeire is.

Az adóhivatal egy bűnszövetkezet

A botrány kirobbanásakor a holland gazdák egyesülete azt közölte, hogy az adóhivatal egy bűnszövetkezet, és hivatalosan is feljelentette az állami hivatalt. A lobbicsoport korábban is tudni szerette volna, hogy miként sikerült a kormánynak rövid idő alatt elegendő munkaerőt találni a fertőzött állatok elpusztításához. Szerintük ezt csak a törvények megkerülésével lehetett végrehajtani, ezért a gazdák vizsgálatot követelnek.

Az ügyben nem csak az adóhivatal, és közvetve a pénzügyminisztérium tekinthető felelősnek, hanem a szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium is. A menekültek ugyanis rendszerint hetek, hónapok múlva juthatnak munkavállalási engedélyhez, ebben az esetben azonban egy nap alatt megszülettek a szükséges engedélyek.

A pénzügyminisztérium elismerte, hogy a sajtóban ismertetett esetben "nem mindig a törvény betűje szerint cselekedtek", és hogy "ennek nem lett volna szabad megtörténnie". A minisztérium intézkedett, hogy hasonló eset ne forduljon elő a jövőben.