Auguszta
-3 °C
2 °C

Csekély az esély a svéd euróra

2003.07.16. 10:29
Két hónappal a szeptember 15-i svéd euró-népszavazás előtt az egységes európai valuta támogatóinak komolyan rá kell kapcsolniuk. A legfrissebb felmérések adatai alapján úgy tűnik, kevés az esély a közös európai pénz bevezetésére. Az eurót támogatók aránya a negyven százalékot sem éri el, igaz, sokan bizonytalanok.
Az euró bevezetését támogatók reményeit fokozta, hogy az utóbbi időben a sajtó fő helyen tálalta az euró ügyét. Most volt rá először példa, hogy egy hétig az európártiak uralták a sajtót, kivéve egy napot, amikor az ellentábor az Európai Monetáris Uniót Hitler uralmához hasonlította, igaz ezt a kijelentést később visszavonták.

A többség elutasító, de sok a határozatlan

Tavaly november óta a közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják, hogy a svédek ellenzik a korona euróra cserélését. A héten közzétett felmérések szerint az euró bevezetését támogatók aránya 31 és 38 százalék közé zuhant, az ellentábor ezzel szemben 46 és 53 százalék közé erősödött. A határozatlanok aránya igen magas, 9-23 százalékra tehető.

A sajtóvitákban igen jól szerepelnek az euró támogatói, de a koronát védelmezők jobban megértetik magukat az utca emberével. "Egyre nagyobb valószínűségét látom annak, hogy az euró ellenzői kerülnek ki győztesen a szeptemberi megmérettetésből" - nyilatkozta Joergen Appelgren, a Nordea bank közgazdásza.

Jonas Frycklund, a Svéd Vállalkozók Szövetségének euró-kulcsembere optimista, szerinte az euró bevezetésének elfogadtatásához csupán az üzenet megfelelő továbbítására van szükség. Michael Treschow, az Ericsson telekommunikációs vállalat vezetője, és Thomas Bodstroem igazságügy-miniszter arra hívja fel a svéd közvélemény figyelmét, hogy az euróövezet lakóinak háromnegyede igen elégedett az új valutával.

Gyenge a kampány

Az eurókampány eddig néhány tévé- és mozireklámból állt összesen. Nincsenek plakátok a hirdetőtáblákon, nem osztogattak kitűzőket és szórólapokat, s egy-két kivételtől eltekintve vitafórumot sem szerveztek, pedig tavaly november óta - ugyanis akkor tűzték ki a népszavazás időpontját - bőven lett volna erre idő.

Joboldallal szövetkező szociáldemokrata kormányfő

Az euró furcsa szövetséget hozott létre a politikai porondon. Göran Persson, szociáldemokrata miniszterelnök rendes körülmények között a baloldal és a zöldek támogatását élvezi a parlamentben. A koalíciós pártok azonban a korona hívei, így Persson a mérsékelten konzervatív, liberális és kereszténydemokrata ellenzékkel lépett szövetségre.

Erős és egységes európárti frontvonal kialakításában reménykedve a kormány és a jobboldali ellenzéki pártok kulcsfontosságú egyezményt írtak alá Svédország költségvetési többletének növelésére, illetve az adósságok gyorsabb ütemű visszafizetésére. A megállapodással felhatalmazták arra a kormányt, hogy válságos időkben irányíthatóbbá tehesse a gazdaságot.

Amennyiben Svédország az euróövezet tagja lesz, már nem dönthet egyedül az irányadó kamatok módosításáról, és nem értékelheti le valutáját egy esetleges gazdasági válság felszámolása érdekében, mindez komoly aggodalmat vált ki a svédek körében.

A szakszervezetek semleges állásponton

Az egyezmény kísérlet tesz a Szakszervezetek Szövetségének (LO) megnyugtatására is. A LO speciális pénzalap létrehozását szorgalmazza, ami ütközőként működne az esetleges gazdasági sokkhatások időszakában. A miniszterelnök nem támogatja egy ilyen alap létrehozását, ezért a szövetség semleges marad az eurókampány utolsó időszakában, nem mozgósítja mintegy kétmillió tagját.

Amennyiben a svédek mégis csatlakoznak az euróövezethez, akkor az egységes európai valuta 2006. január elsejétől hivatalos fizetőeszközzé válik az országban.