Mihály
12 °C
21 °C

Havi kétmillió európai képviselőinknek?

2003.07.31. 10:29
Az EU tagállamainak többsége vitatja az Európa Parlament képviselői számára júniusban megszavazott 8500 eurós fix fizetéseket. A rendszer átalakítása még megakadályozható, ezért a németek teszik a legtöbbet. Ha megmarad, akkor hazánk EP-tagjai a magyar átlagkereset huszonötszörösét kapják kézhez.
Egy tanulmány szerint az Európa Parlament képviselői számára júniusban megszavazott havi 8500 eurós javadalmazás azt jelentené például a spanyol képviselők esetében, hogy 5700 euróval több fizetés jutna neki havonta, mint jelenleg. Most ugyanis mindenki a képviselői munkájáért hazájában szokásos díjazásban részesül. Emiatt vannak EP-képviselők, akik most csak hatszázezer, mások viszont hárommillió forintnyi eurót kapnak.

Persze az új rendszer is számos extrém példát szülhet. A jövőre csatlakozó országok közül például az észt euróképviselők munkáját miniszterelnökük fizetésének négyszeresével honorálnák. A magyar képviselők országuk átlagfizetésének körülbelül huszonötszörösét kaphatják kézhez.

A kormányfők leszavazzák?

A Stuttgarter Zeitung szerint a tagállamok többsége nem támogatja a fizetések egységesítésére irányuló terveket. Elsősorban Berlin bírálja erőteljesen a tervbe vett új rendszert, s mint ismeretes, a németek az EU legnagyobb befizetői. A napilap német kormányzati forrásokat idéz, amelyek szerint a törvény "jelenlegi formájában nem jut át a kormányfők európai tanácskozásán".

Az egyik német képviselő, Elmar Brok megvédte a sajtóban az új fizetési szisztémát, igazságosnak nevezve, hogy az összes képviselő származási országától függetlenül hasonló javadalmazásban részesüljön. Brok szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy az Európai Parlament kétszer annyit ülésezik, mint például a német törvényhozás.

Sokba kerül

A képviselők státusáról és javadalmazásáról szóló törvényt az Európai Parlament júniusban fogadta el, nagy többséggel. Az egységesítés célja nem csak az igazságos viszonyok megteremtése volt, hanem az is, hogy átláthatóbbá váljanak a képviselőik kereseti viszonyai, egyszerűsödjenek (csökkenjenek) a költségelszámolási lehetőségek. Az Európai Bizottság már akkor is bírálta a döntést, és felhívta a figyelmet arra, hogy az egységes képviselői javadalmazás jelentős többletkiadással jár, így jelentősen növeli az EU működési költségeit.

Az adózással kapcsolatos feltételek is éles vitát váltottak ki, ugyanis a változtatás értelmében az európai képviselők többé nem saját országuknak, hanem az európai közösségnek fizetik be adójukat. Ez elsősorban az északi országoknak és Nagy Britanniának nem tetszik. Az Európai Parlament liberális tömbje pedig attól tart, hogy a képviselők az EU köztisztviselőivé válnak, hiszen egy fontos területen, az adózásban elszakadnak saját választópolgáraiktól.

A magyarok inkább a több pénzt választanák

A 2004-ben csatlakozó országoknak két teljes mandátumra szólóan választási lehetőséget adtak: európai képviselőik munkáját a nemzeti parlamentjükbe választott honatyáikéhoz hasonló módon is honorálhatják vagy a 8500 eurós fix fizetést választják. Erről a Magyar Országgyűlésnek is hamarosan döntenie kell.

Eddigi sajtóinformációk szerint az érintettek inkább az egységes (a jelenleginél jóval magasabb) díjazást választanák. Egyik érvük az, hogy így nem a magyar törvényhozást, hanem az Európai Parlamentet terhelné a fizetésük.