Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Nemcsak britek döntenek a szigetországi euróról?

2003.08.04. 11:49
Kormányzati tervek szerint a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok is részt vehetnek az euró bevezetéséről szóló népszavazásban. Miközben Tony Blair kormányfő az euró mellett áll ki, a pénzügyminiszter szkeptikus.
Elképzelhető, hogy a Nagy-Britanniában élő európai uniós állampolgárok is szavazhatnak az euró bevezetéséről tartott népszavazáson - értesült kormányzati forrásokból a Financial Times (FT). Lehet, hogy megengedjük az EU-polgároknak, hogy szavazzanak, de még nincs erről végleges döntés - nyilatkozta a gazdasági lapnak az alkotmányügyi minisztérium szóvivője. A minisztériumban az ügyben tervezet készült, melyet ősszel hirdethetnek ki.

A javaslat következtében az Egyesült Királyságban élő mintegy hétszázezer uniós állampolgár jogot nyerhet arra, hogy részt vegyen az euró esetleges bevezetéséről szóló döntésben. Az itt élő uniós polgárok szavazhatnak helyi választásokon, joguk van az európai választásokon is részt venni. Ugyanennek kellene érvényesülnie az euróról szóló népszavazáson - véli egy kormányzati tisztségviselő.

Blair az euró mellett

Lehetséges, hogy az a törvényjavaslat, mely szabad utat adna az euró angliai bevezetéséről szóló népszavazásnak, része lesz a királynő parlament előtt mondandó őszi beszédének - állítja az FT. Tony Blair miniszterelnök a múlt hónapban megismételte, hogy bevezetné az eurót a szigetországban amennyiben a gazdaság állapota ezt lehetővé teszi. Gordon Brown pénzügyminiszter azonban szkeptikus, mint ahogy a britek többsége is az.

A brit kormány június elején döntött úgy, hogy a gazdasági körülmények még nem megfelelőek az euró bevezetéséről szóló beígért referendum kiírásához.