Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Megadóztatják a hollandok külföldi nyaralóit

2003.08.05. 11:08
A holland adóhivatal valóságos hajtóvadászatot indított azon holland állampolgárok felkutatására, akiknek nyaralóként használt ingatlanuk van külföldön.
A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint több száz holland háztulajdonos neve van azon a listán, amelyet átadtak az adóhivatalnak vizsgálat céljából. A listán lévő "gyanúsítottakat" az adóhivatal képviselője ősszel látogatja meg.

Az első vizsgálatok a francia, az olasz, a spanyol és a belga "hétvégi házakra" összpontosítanak. Peter Lamers minisztériumi szóvivő szerint ezek a házak állandó otthonok, a tulajdonosoknak ezért több ezer eurónyi adót kellene fizetniük évente. (A szabályok szerint az adó alól csak a kempinglakások és a lakókocsik mentesülnek.).

Példát statuálnak

Egy külföldön lévő második lakóházat a holland törvények ingatlantőkének tekintenek, és a tulajdonosnak a ház értékének 1,2 százalékát kitevő adót kell fizetnie évente. Például, ha egy ház értéke 300 ezer euró, akkor tulajdonosa 3600 euró adót köteles fizetni minden évben. Sőt, a járulékos adókivetések jelentősen megnövelhetik a végső terheket.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a most elindított szigorú ellenőrzés célja elsősorban a példastatuálás, a hollandok adófizetési moráljának javítása. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy számításaik szerint valószínűleg több millió euró folyhat be az államkasszába.