Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az Európai Bizottság több pénzt adna kutatás-fejlesztésre

2003.08.05. 10:40
Immár bizonyított, tény, hogy kapcsolat van egy-egy régió általános jóléte és a K+F-költségek nagysága között.
Az Európai Bizottság 2,5 millió eurót áldoz a tudásra alapozott gazdasági övezetek létrehozására. A Tudásrégió elnevezésű kísérleti programot augusztus elsején indították útjára, s a javaslatok beküldési határideje szeptember közepe.

A bizottság legújabb programja azokat az innovációs projekteket támogatja, amelyek a regionális gazdaság fejlesztésében kulcsfontosságú szerepet szánnak az emberi erőforrásnak, a kutatásnak és a fejlesztésnek. Az első esztendőben 2,5 millió eurót kapnak a pályázók.

A GDP 3 százaléka

A program felismeri a régiók döntő szerepét az Európai Kutatási Övezet fejlesztésében, illetve a gazdasági növekedés kialakításában. Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van egy régió általános jóléte, valamint a kutatásra és fejlesztésre fordított költségek között. Ennek dacára az unió különböző régiói igen eltérő mértékben vesznek részt kutatási munkákban, s ismerik fel a tudásalapú gazdaság gyakorlatából származó előnyöket. Nagy a különbség az EU-n belül a tekintetben is, hogy az egyes országok mennyit költenek kutatásra és fejlesztésre, hiszen ennek aránya a bruttó nemzeti össztermék 0,5 és 3 százaléka között mozog (az átlag 2 százalék alatt van). Az EU szeretné elérni, ha a tagállamok 2010-ig eljutnának arra a szintre, hogy a GDP-nek már legalább 3 százalékát kutatási célokra fordítják évente.

Tagállamok konzorciuma pályázhat

A mostani program keretében támogatják a technológiai kutatásokat, gazdasági és technológiai modellek kialakítását regionális szinten, az egyetemeknek a helyi gazdaságban való szerepvállalását, mentor-rendszer kialakítását a technológiailag fejlettebb és kevésbé fejlett régiók között, valamint azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja tudatosítani a tudásnak a regionális fejlesztésre gyakorolt fellendítő hatását.

A projekteknek legalább három EU-tagállam régióira kell kiterjednie.