Piroska
-1 °C
5 °C

Rekordmennyiségű hamis termék Belgiumban

2003.08.19. 10:47
Belgiumban idén rekordmennyiségű hamis terméket foglaltak le a hatóságok. A kormány attól tart, hogy az ország a hamisítványok csempészésének első számú célpontjává vált.
Az év első hét hónapjában Belgiumban 28 millió darab hamisított terméket koboztak el a hatóságok. A szám ijesztő, hiszen a teljes 2002-es évben csupán 18 millió darab termékkel buktak le a csempészek és az illegális árusok. Leggyakrabban DVD-t, CD-t, cigarettát, játékokat, parfümöket és táskákat hamisítanak, a kedvenc márkák pedig: Marlboro; Louis Vuitton; Nike; Adidas; Lancome; Rolex; Gucci; Armani; Christian Dior és Paco Rabanne.

Büntetés nincs, csak az árut veszik el

2003 első negyedévében 906.300 csomag cigarettát koboztak el, 700 ezer játékot, 8900 CD-t, 136.800 üveg parfümöt és 23,85 millió (!!!) DVD-t vettek el a hatóságok. Az antwerpeni kikötőben dokkoló egyik kínai hajón nagy mennyiségű hamis Viagrát találtak.

A hamisított termékek Thaiföldről, Kínából, Malajziából, Hongkongból és Pakisztánból származnak, s az "iparág" vélhetően az európai kontinensen elfoglalt központi helye miatt választja elosztó központnak Belgiumot. Az is vonzó, hogy a kiszabható büntetés minimális, ha a csempészeket elfogják, a hatóságok csupán termékük elkobozásával büntethetik őket.