Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Solbes ismét figyelmeztette Németországot

2003.08.19. 10:49
Az Európai Bizottság növelte a nyomást a német kormányra, hogy az jövőre csökkentse a költségvetés hiányát.
Pedro Solbes, az EU pénzügyi és gazdasági főbiztosa a Financial Times német kiadásának adott interjúban azt mondta: ha Németország jövőre is megsérti a stabilitási paktum 3 százalékos plafonját, kötelességük lesz benyújtani az ECOFIN-nek (az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek) azt a javaslatot, amely már szankciókat is tartalmaz. (A büntetés a GDP 0,2 százaléka, plusz a hiány mértékéttől függő konkrét összeg lehet.)

Az EU kormánya már ez év végén megindíthatja a procedúrát, ha a novemberben napvilágot látó 2004-es előrejelzés azt mutatná, hogy a német költségvetés túllépi a paktum által rögzített 3 százalékos mértéket.

Portugália és Franciaország után

A nyár elején Franciaország kapott hasonló figyelmeztetést, előtte pedig Portugália kényszerült szembenézni azzal, hogy ha nem hoz megszorító intézkedéseket, az EU szankcióival kénytelen számolni. Jelenleg ez a három ország nem képes teljesíteni a közösen vállalt feltételeket, azokon belül is elsősorban azt a követelményt, hogy a költségvetés hiánya nem érheti el a GDP 3 százalékát.

Nem lesznek kényelmes reformok

A németek tavaly lépték át először ezt a plafont, az idei ismétlődés "garantált", s a polémia jelenleg arról folyik, hogy legalább a 2004-es költségvetés feleljen meg a közösségi normáknak.

Solbes, és az Európai Bizottság figyelmeztetése azért indokolt, mert Németország (amelynek gazdaságát immár hivatalosan is recesszió sújtja) strukturális reformok bevezetésére készül, s ezt puha EU-irányítás esetén szívesen alapozná részben a költségvetési hiány ismételt túllépésére.