Szabolcs
20 °C
35 °C

Magához tér az eurózóna gazdasága

2003.08.27. 13:08
Az Európai Központi Bank előrejelzése szerint 2003 második felében a 12 tagú eurózóna gazdasága megélénkül, s a stagnálást 2004-ben felválthatja a növekedés.
Augusztusi havi jelentésében a bank szakemberei úgy fogalmaznak: "egyre több okunk van azt hinni, hogy a gazdasági tevékenység dinamikája 2003 második felében fokozatosan helyreáll, 2004-ben pedig tovább erősödik". A jelentés azt is tartalmazza, hogy "a jelek szerint a gazdasági bizalom stabilizálódik". Az EKB előrejelzése szerint az EU-n kívüli piac aktivizáló hatása is hozzájárul majd az európai gazdaság stabilizálódásához.

Kamatcsökkentés már nem lesz

A bank szerint az irányadó kamatok jelenlegi mértéke megfelelő. Az EKB június eleje óta változatlanul, két százalékon tartja a kamatlábakat, ez minden idők legalacsonyabb EKB-kamatlábja. A bank ebben az évben háromszor csökkentett kamatot, így próbálva segíteni az euró erőssége miatt küszködő európai gazdaságnak. (Az euró ebben az időszakban 16 százalékkal erősödött a dollárral szemben.) Közgazdászok rámutatnak, hogy a javuló gazdasági kilátások mellett a további kamatcsökkentés már valószínűtlen.

Mit hoz a világgazdaság?

A 12 tagú eurózóna gazdasága 2003 első negyedévében 0,1 százalékkal növekedett, s figyelmeztető, hogy negatív adatokat regisztráltak Németországban, Hollandiában és Olaszországban. Az EKB arra s figyelmeztet, hogy a térség hosszú ideje gyengélkedő gazdaságának felépülését többek között az eurózónán kívüli makrogazdasági kiegyensúlyozatlanságok veszélyeztethetik.