Natália
1 °C
7 °C

Berlin csődközelben

2003.09.03. 11:16
Gyakorlatilag csődbe ment Berlin város önkormányzata, amely a két városrész 1990-es egyesítése óta 50 milliárd eurós tartozást halmozott fel.
Az önálló közigazgatási egységként működő Berlin képtelen külső segítség nélkül kifizetni ezt a hatalmas adósságot, s emiatt a városvezetés a szövetségi kormányhoz fordult segítségért. A város önkormányzata 35-40 milliárd eurót kért, s a berlini szenátus kedden úgy döntött, hogy nyomásgyakorlásként még ezen a héten jogi eljárást indít a Szövetségi Alkotmánybíróságon. A német alaptörvény szerint ugyanis válsághelyzet esetén a szövetségi államok sürgősségi eljárással juthatnak támogatáshoz, ám a főváros segélykérései eddig eredménytelenek maradtak.

Két állatkert, három operaház

A német főváros költségvetése a berlini fal leomlását, Kelet- és Nyugat-Berlin egyesítését követően borult fel, folyamatosan romló mérleget mutatva. A város infrastruktúrája az egyesítés után a korábbinak kétszeresére nőtt. A hagyományosan önkormányzati tulajdonban lévő kulturális intézmények száma egyszeriben megduplázódott, sőt, állatkertből három is van Berlinben. A nagy ráfordítást igénylő intézmények (mint például a két állami operaház) egy évtizede súlyos anyagi gondokkal küszködnek, a létezés határán.

A kialakult helyzet nem csak arra vezethető vissza, hogy az egyesítéskor elmaradt város "feltőkésítése". A főváros körzetének gazdasága ugyanis nem csak az elmúlt években, hanem gyakorlatilag az egyesülés óta folyamatosan stagnált. A városban a munkanélküliség 18 százalékos, míg az országos átlag csupán 10,4 százalék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?