Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Várakozáson felül nő a holland átlagbér

2003.09.03. 11:17
A recesszió ellenére nem tudták kézben tartani a bérkiáramlást Hollandiában. A gazdasági szakértők meg vannak lepve és keresik az okokat.
A holland bruttó átlagbér az idén 4,3 százalékkal nőtt, ami kevesebb, mint a tavaly regisztrált 4,8 százalékos növekedés, de több, mint amennyiről az év elején megegyeztek az érintett felek - áll egy friss tanulmányban.

A holland gazdasági recesszió tükrében a Deloitte & Touche és az ADP Nederland kutató cégek meglepőnek tartják a fizetések ilyen mértékű emelkedését.

Jó szakmák, rossz szakmák

A legnagyobb növekedést a bankszektorban, a biztosítási és a vállalati szolgáltatások területén regisztrálták, ahol az alkalmazottak 5 százalékkal magasabb fizetést vihetnek haza, mint egy éve. A szállításban, az energiaszektorban és a kommunikációs iparágban dolgozók jövedelme csupán 3 százalékkal növekedett. Az átlagnak megfelelően, 4,4 százalékkal nőtt a menedzserek juttatása.

A National Wage Research kutatója szerint a terven felüli béremelkedés miatt a korábban kialkudott szerződések okolhatók. Érdekes ellentmondás, hogy a rossz gazdasági légkör ellenére még mindig van egy sor vállalkozás, amely kiemelkedő eredményeket produkál, s ennek megfelelően az átlagosnál nagyobb jövedelmeket képes biztosítani dolgozóinak.

A dolgozó diktál

A legnagyobb holland szakszervezet, az FNV elnöke, Lodewijk de Waal szerint a fizetések azért magasak, mert kevés a munkaerő, az alkalmazottak tehát jó alkupozícióban vannak, csak magasabb fizetéssel lehet megtartani őket. Vagyis a munkaadók és nem az érdekvédelmi szervezetek generálják a fizetések növekedését. (Tény, hogy tavaly a holland cégek egyharmada munkaerőhiányra panaszkodott.)

A szakszervezeti vezető szerint a mostani adatok nem befolyásolják a közelgő bértárgyalások kimenetét. Az általuk megfigyelt cégeknél jövőre 2,7 százalékos átlagos bérnövekedést várnak.

A holland kormány - mely 17 milliárd eurót próbál megtakarítani annak érdekében, hogy 2007-re a költségvetési hiány a GDP-nek csupán 0,5 százaléka legyen - a munkaadóktól önmérsékletet kér, de természetesen a magáncégek döntéseire nincs befolyása. Egyelőre tehát csak annyi tűnik biztosnak, hogy a kormány takarékossági programja miatt az állami tisztviselők keresete jövőre csak szerényen emelkedik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?