Aliz
6 °C
14 °C

A britek szerint megtelt az európai légtér

2003.09.04. 11:16
A brit kormány javasolni fogja, hogy az Európai Unióban vezessenek be súlyos anyagi terheket jelentő szankciókat a légiforgalom csökkentése és a környezetet veszélyeztető repülőgépek használatának visszaszorítása érdekében.
A légi szállítás jövőjével kapcsolatos elgondolások kidolgozása során a brit kormány arra kérte a tanácsadó jelleggel fenntartott Szállításügyi Bizottságát, hogy munkáljon ki javaslatot arra nézve, hogyan lehetne mérsékelni a repülők okozta zajártalmat, a zsúfolt légtér és a légszennyezés következményeit.

Zajengedély, szennyezési díj

A bizottság szeptember elsején ismertette jelentését, amelyben több szigorú rendelkezést javasol. Az alapelv az, hogy a szennyezőnek fizetnie kell. Így például a repülőtársaságoknak a gépük által kibocsátott széndioxid mennyisége után tonnánként 70 fontot kasszíroznának be. Áruba bocsátható zajengedélyek kiadásáról is szó van, ezek ára a gép indulási és érkezési idejének függvényében is változna.

Felszállásiidő-engedélyeket árvereznének

Bevezetnének egy helyi, úgynevezett "levegőminőségi adót", amelynek mértéke a repülőtér környékén élő lakosság számától is függne. A felszállási- és leszállásiidő-engedélyeket áverésen értékesíthetnék a légitársaságok, amitől a szakemberek a csúcsidőbeli forgalom csökkenését várják.

A britek szerint az EU-tagállamok kormányainak közösen el kellene fogadniuk egy nemzetközi egyezményt, amely a légtér használatának mérséklését tűzné ki célul és meghatározott szabályozás alapján "zsúfoltsági díjat" szabna ki a légitársaságokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?