Judit
3 °C
7 °C

A görög külügyminiszter részt vesz a svéd eurókampányban

2003.09.05. 11:35
Vendégművészt szerződtettek a svéd eurókampány finisére a közös valuta hívei: a svéd kötődésű görög külügyminiszter az utolsó adu.
A jövő héten magánjellegű látogatást tesz Svédországban a görög külügyminiszter. Jeórjiósz Papandreu Göran Persson kormányfőhöz csatlakozva részt vesz az euró híveinek utolsó kampányrendezvényein.

Közszereplő Svédországban

Papandreu ismert és népszerű politikus Svédországban, ugyanis évtizedekkel ezelőtt - az 1967-es görög államcsíny után - követte apját, a volt görög miniszterelnököt svédországi száműzetésébe. A svéd nyelvet folyékonyan beszélő politikus később, a hetvenes években a Stockholmi Egyetem szociológia szakos diákjaként tért vissza hazájába. Egy időben rendszeres szereplője volt a svéd rádió egyik műsorának, tehát amolyan politikai-kulturális közszereplő, akinek szava sokkal többet nyom a latban, mint bármely EU-politikusé.

A svéd közvélemény félig-meddig honfitársnak tekinti őt, nyomon követte sorsának alakulását, s nem felejtette el azt sem, hogy Papandreu külügyminiszter-helyettesként, és az unió görög elnökségének tagjaként 1993-94-ben részt vett Svédország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Mondja el, hogy jó az euró!

Az európártiak természetesen üdvözlik Papandreu látogatását. A legerősebb pro-euró csoportosulás, a Svéd Európa szóvivője elmondta: "Svédország csatlakozása szempontjából a legerősebb argumentum az, hogy az euróövezet országai elégedettek a közös európai valutával. Jeórjiósz Papandreu tanúja volt az euró görögországi sikerének, így valószínűleg sikerül elérnie azt, hogy a svédek közül a többség nyugodt lélekkel szavazzon az euróra."

Az euróellenes tábor éppen ellenkezőleg gondolja, azzal érvel, hogy az euró távolról sem nevezhető sikertörténetnek.

Mondja el, hogy csőd az euró!

- Papandreou urat szívesen látjuk Svédországban, ő pontosan megmagyarázhatja a svédeknek, mit is jelent az euró. Amikor Görögország csatlakozott az euróövezethez, az árak az égig szöktek, sőt, még fogyasztói bojkottra is sor került. Svédországnak az eurózónán kívül igen erős gazdasága van, nem akarjuk átvállalni az euróövezet gazdasági problémáit - nyilatkozta a "Szociáldemokraták az euró ellen" szervezet kampányigazgatója.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az eurót ellenző tábornak már csak öt százalékpontos többsége van, az utóbbi napokban az euró támogatói sokat behoztak a lemaradásból. A referendum jövő vasárnap, szeptember 14-én lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?