Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Euróbarát a cseh költségvetési tervezet

2003.09.19. 13:02
Az euró 2010-es elfogadását szem előtt tartva állították össze Csehország 2004-es költségvetési tervezetét - közölte a cseh pénzügyminiszter, Bohuslav Sobotka.
A három pártból álló kormánykoalíció hosszú vita után fogadta el a 2004-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a jobbközép Kereszténydemokraták, és a Szabadság Unió teljes bizalmát élvezi, a baloldali szociáldemokraták azonban még határozatlanok. A tervezetet szeptember végén terjesztik a parlament elé.

Zsugorítsd a deficitet

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a jövő évi büdzsé tervezete a kormány első reformcsomagja, amelyből világosan kiolvasható a deficitzsugorítási szándék. Jól mutatja a kényszerhelyzetet, hogy ha a költségvetési elképzelések nem tartalmaznának takarékossági intézkedést, akkor a jövő évi költségvetés hiánya 183 milliárd cseh koronára (több mint hatmilliárd dollárra) rúgna.

- Szigorító intézkedések nélkül a költségvetési deficit két év múlva megközelítené a 200 milliárd cseh koronát - vázolta fel a vészjóslóan sötét jövőt a pénzügyminiszter.

Az oroszok talán megadják a tartozást

A jövő évi költségvetési hiányt - legalábbis a tervek szintjén - most sikerült 114,97 milliárd koronára leszorítani, s ennek két forrása van: a cseh kormány magasabb adójövedelemmel számol és bekalkulálja, hogy az oroszok visszafizetik államadósságukat.

Fontos szempont volt a költségvetés kidolgozásánál, hogy a kormányzat elképzelése szerint 2010-re Csehországban is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz, amihez viszont már jóval korábban szigorú követelményeknek kell megfelelni.