Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Megszűnhet a 35 órás munkahét Franciaországban

2003.10.08. 11:13
A gazdaság helyzete miatt a 35 órás munkahéttel kapcsolatos álláspontjuk felülvizsgálatára kérte a szakszervezeteket és a munkaadókat Alain Lambert francia költségvetési miniszter.
A miniszter egy rádiónyilatkozatban a kormányt is arra intette, hogy ne deklarációkkal, hatalmi helyzetből elfogadtatott új jogszabályokkal operáljon, hanem próbáljon párbeszéddel konszenzust elérni. "Ezeket a kérdéseket a társadalmi szereplőknek kell átbeszélniük" - mondta a miniszter.

Laza hét - évi 15 milliárd euróért

Lambertnek az a véleménye, hogy a 35 órás munkahét miatt Franciaország nem tudja tartani az EU stabilitási és növekedési paktumában előírt 3 százalékos költségvetési hiányt. A rendszer fenntartása a kormányzat becslése szerint évente 15 milliárd euróba került a francia államnak.

A világon egyedülálló módon, Franciaországban 1998 óta törvény határozza meg, hogy a munkahét 35 órás. Az intézkedés célja az állások számának növelése volt. Közgazdászok szerint a munkaidő-alap csökkentése 200-300 ezer új munkahelyet teremtett, de ezek az ország jó gazdasági teljesítőképessége következtében valószínűleg egyébként is létrejöttek volna. Az akkori döntés jelenleg már fékezi a gazdasági növekedést.