Krisztina
18 °C
24 °C

Trafikossztrájk Franciaországban

2003.10.20. 10:26
Franciaország 34 ezer dohányárusa hétfőn tartja meg a szakma történelmének első sztrájkját: a trafikosok a dohánytermékek adótartalmának növelése ellen tiltakoznak.
A francia kormány minden idők legagresszívabb dohányzásellenes kampányát indította el az idén. A radikális lépésre azért volt szükség, mert a 65 évnél fiatalabbak között a tüdőrák a vezető halálok, s a dohányzással kapcsolatba hozható betegségek évente 66 ezer áldozatot követelnek. Különösen aggasztó adat, hogy bár a teljes francia lakosságnak egyharmada füstöl, a 15 és 24 év közöttieknek már az 50 százaléka dohányos - ez a legmagasabb arány az egész Európai Unióban.

Meggyőzés, megtiltás

A hatóságok nem csak az áremelés eszközével élnek. Megpróbálják "meggyőzni" a filmipart: ne népszerűsítsék alkotásaikban a dohányzást. Megtiltották a dohánytermékek eladását kiskorúaknak, s beszüntették az úgynevezett feles cigarettásdobozok árusítását - ezek különösen népszerűek voltak a kispénzű fiatalok körében. A közeljövő tervei között szerepel a cigarettázás betiltása a közintézményekben, így a jövőben csak büntetést kockáztatva lehetne rágyújtani kórházak, iskolák, repülőterek és vasútállomások területén.

A kormány mindemellett természetesen a dohánytermékek árát is növeli. Ma 20 százalékos drágulás lép életbe, azután, hogy idén januárban már 8 százalékkal emelték az árakat. A következő árnövelés jövő év januárjában lesz. Egy csomag cigaretta átlagára eddig 3,90 euró volt, hétfőn 4,60 euróra növekszik, és januárban már 5,40 euró lesz.

Az adóemeléssel Franciaország válik az egyik legdrágább hellyé az európai dohányosok számára. Ugyanaz a csomag cigaretta Spanyolországban 2,5 euróba, Luxemburgban 2,8 euróba, Belgiumban 3,7 euróba kerül. A legdrágább Nagy-Britanniában és Norvégiában, ahol 7 euró.

Évente 10 ezer ember megmenthető

Jean-Francois Mattei egészségügyi miniszter számításai szerint ha 25 százalékkal növelik a dohánytermékek árát, a fogyasztás 10 százalékkal mérséklődik, s ezzel így évi 10 ezer ember halálát előzik meg. A folyamatok alakulásával a kormány elégedett, ugyanis az idei év első nyolc hónapjában 8,2 százalékkal csökkent az eladott cigaretták mennyisége.

Az erőteljes francia dohányzásellenes kampány természetesen erős ellenállásba ütközik. Az ellenzéki politikusok azzal vádolják a kormányt, hogy csupán a költségvetési hiányt próbálják foltozni az intézkedéssel. Az emelkedő árak miatt virágzik a feketepiac, a tarfikosok pedig elveszítik állásukat. A kormány 120 millió eurós intézkedéscsomagot fogadott el a tönkrement dohányárusok megsegítésére, de az érdekvédők szerint ez az összeg nem elegendő. Az illegális cigarettakereskedelem feléledésétől a hatóság is tart, hiszen például Nagy-Britanniában, ahol szintén drága a cigaretta, a forgalmazott dohányáru 30 százaléka illegálisan kerül a piacra.

A mai akció során becslések szerint a francia dohányárusok háromegyede zárva tart, s a kampány hatása a határ menti városokban lesz a legerősebb. A drasztikus intézkedés ugyanis a határhoz közeli árusokat valóban drámaian érinti, hiszen a fogyasztókat semmi sem fogja visszatartani, hogy a határ túloldalán szerezzék be a füstölnivalót - kevesebb pénzért.