Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fellendülőben a német gazdaság

2003.11.13. 10:43
Az utóbbi 16 hónapban most a legmagasabb Németországban a befektetői bizalom, derül ki a legfrissebb felméréséből.
Az Európai Gazdasági Kutatóközpont adatai szerint az EU legnagyobb gazdaságának hat hónapos előrejelzését mutató ZEW-index novemberben 67,2 pontra emelkedett, szemben az októberi 60,3 ponttal. (A 12 tagú euróövezet várakozási indexe 5,3 ponttal, az októberi 66,8-ról 72,1 pontra nőtt.) A növekedés a világ értéktőzsdéinek megerősödését, az euró enyhe gyengülését és a német gazdaság fellendülésével kapcsolatos reménykedés élénkülését követte. A termelési megrendelések 0,9 százalékos növekedése szintén azt jelzi, hogy a német gazdaság a felépülés útjára tért.

Kellemes meglepetés

A mostani kedvező adat azért okozott kellemes meglepetést, mert az index a szeptemberi 60,9 pontról októberben 60,3 pontra csökkent. Ennek ismeretében a novemberi adatok minden várakozást felülmúltak - a szakemberek becslései legfeljebb 65-ös indexig merészkedtek.

A jelenlegi gazdasági helyzetet, az uralkodó állapotokat jellemző adat továbbra is borúlátó, novemberben (- 87,5) gyakorlatilag nem változott az októberihez képest (- 87,4). A ZEW szerint ez Gerhard Schröeder mérföldkőnek számító munkaerőpiaci és népjóléti reformjának tudható be, amelyet a Bundesrat, a német parlament alsóháza pénteken bizottsági egyeztetésekre rendelt vissza.

A 308 befektető intézmény és elemző megkérdezésén alapuló kutatás megelőzi a hónap második felében nyilvánosságra kerülő, átfogóbb Ifo-kutatást.

Javuló exportmutatók

A ZEW-kutatással egy időben nyilvánosságra hozott német kereskedelmi felmérés szintén megerősítette azt az értékelést, hogy hároméves renyheséget követően a gazdaság kezd magához térni. Németország exportja jelentősen növekedett az EU, Ázsia és az Egyesült Államok felé, olyannyira, hogy szeptemberben az exporttöbblet 14,3 milliárd euróra nőtt, szemben a tavaly szeptemberi 11,8 milliárddal.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal által ismertetett adatok szerint az export négyszer nagyobb növekedést könyvelhet el, mint az import, s ez főként az euróövezetbe való kivitel 10,8 százalékos növekedésének köszönhető. A statisztikai hivatal adatai szerint az év első kilenc hónapjában az export 5,6 százalékkal, 490,5 milliárd euróra nőtt, míg az import a tavalyi év hasonló időszakában jegyzett adatokat csak 2,7 százalékkal haladta meg, 392,5 milliárd euró volt.

A kilenc hónap kereskedelmi többlete - 98 milliárd euró - enyhe csökkenést jelent a tavalyi időszak 100,6 milliárd eurós többletéhez képest.