Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fogyasztói bizalmatlanság az EU-ban

2002.03.14. 09:40
Az Európai Unió fogyasztói bizalmatlanok, ha egy másik tagállamban vásárolnak - derül ki az Európai Bizottság megbízásából készült Gallup-felmérésből.
A fogyasztók világnapja, március 15. előtt nyilvánosságra hozott felmérés szerint az uniós fogyasztóknak csupán 31 százaléka gondolja úgy, hogy jogai védve vannak, ha egy másik tagállamban vásárol. A saját országban történő vásárlás esetén 56 százalékos ez az arány. A felmérés megjelenését üdvözölte az európai fogyasztók szervezetének szóvivője, aki szerint az EU-nak még több konkrét lépést kell tennie a fogyasztók érdekeinek védelmére.

A déliek úgy érzik: otthon kiszúrnak velük

Az északi országok fogyasztói biztosabbnak látják jogaik védelmét, mint a déli országoké. Finnországban 82, Nagy-Britanniában 75 százalék azok aránya, akik védve látják jogaikat a hazájukban történő vásárláskor. Ez az arány Görögországban és Portugáliában csak 21 százalékos. Valójában a görögök, a portugálok és az olaszok úgy gondolják, hogy fogyasztói jogaikat más uniós tagállamokban jobban tiszteletben tartják, mint saját országukban.

Március 15. - az EU-ban csak három éve

Idén az Európai Bizottság és az EU spanyol elnöksége tart Madridban közös rendezvényt a világnap alkalmából, s a programon az európai fogyasztók szervezete meghívottként vesz részt. A fogyasztók világnapját először 1983. március 15-én tartották meg. Az EU-ban a fogyasztók napjának első nagyobb megünneplésére 1999-ig kellett várni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!