Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A Bundesbank bevallotta: az euró áremelkedést okozott

2002.03.20. 11:29
A német központi bank először ismerte el, hogy az euró bevezetése áremelkedést idézett elő sok üzletben, étteremben és a szolgáltatások terén. Ezzel a német jegybank "szembemegy" főnöke, az Európai Központi Bank (EKB) értékelésével.
A Bundesbank havi jelentése megállapítja: számos árucikk esetében 2,5 százalékkal emelkedtek az árak januárban decemberhez képest. A jelentés szerint a januári áremelkedést több összetevő okozta, de közéjük tartozik az euró megjelenése is. A német jegybank megállapítása ellentmond az Európai Központi Bank álláspontjának, miszerint az euróátállásnak csupán jelentéktelen hatása volt az inflációra az eurózóna 12 tagállamában.

Kerekítés csak felfelé

A Bundesbank jelentése leszögezi: a statisztikai adatok megerősítik a fogyasztók benyomását, miszerint az euró bevezetése áremelkedést okozott. (Felmérések szerint egyébként a németek 81 százaléka véli úgy, hogy az euró megjelenése árdrágulással járt együtt.) A német központi bank rámutat: az üzletek felfelé kerekítették áraikat annak érdekében, hogy az árcédulákon szereplő összegek "kinézete" megfelelő legyen, vagyis hogy 0-ra, 5-re vagy 9-re végződjenek.

Euró, időjárás, adó

Az elemzés szerint az áremelkedésért 20 százalékban az euró felelős, 40 százalékban a kedvezőtlen időjárás eredményeként megugró gyümölcs- és zöldségárak. A harmadik összetevőt a dohánytermékeket, illetve az energia- és a biztosítási piacot érintő, januárban bevezetett adóemelések jelentik, állítja a német jegybank.

EKB: az euró igenis csökkenti az árakat

Ezzel szemben az Európai Központi Bank felmérése azt mutatja: az euró bevezetésének az inflációra mért hatása nem volt 0,16 százaléknál nagyobb. Továbbá az eurózóna központi bankja az Európai Bizottsággal egyetemben azon a véleményen van, hogy az euró hosszú távon árcsökkenést fog eredményezni, mivel az árak összehasonlíthatóvá válnak a monetáris uniós országaiban.