Judit
3 °C
7 °C

Marhaviszály az EU-ban

2002.03.22. 11:48
Az Európai Bizottság figyelmeztette Franciaországot: szüntesse meg a brit marhahús importjára kivetett tilalmat, különben akár napi 630 ezer eurós (150 millió forint) bírsággal is sújthatják.
Az Európai Bíróság december 13-i döntésén alapuló brüsszeli figyelmeztetés után Franciaországnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy reagáljon a kérésre. Ha a Bizottság a választ nem tartja kielégítőnek az Európai Bíróságtól pénzbírság kiszabását kérheti.

Hátrány a magas GDP

Az uniós szabályok szerint a kiróható büntetés mértékét a GDP és a törvénysértés súlyossága alapján állapítják meg. Franciaország esetében a bírság napi 10.530 eurótól (mintegy 2,5 millió forint) egészen 631.771 euróig (155 millió forint) terjedhet, amit a jogsértés fennmaradásáig kell fizetni, méghozzá minden egyes nap után!

Makacs franciák

Az Európai Bizottság 1999 nyarán szüntette meg a brit marhahúsra kivetett három és fél éves tilalmat, miután az EU állategészségügyi bizottsága kergemarhakór-mentesnek nyilvánította a brit szarvasmarhákat. Azonban Franciaország - az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként - továbbra is fenntartja az embargót, mivel saját szakértői nem értenek egyet az uniós szakmai bizottság döntésével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?