Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Marhaviszály az EU-ban

2002.03.22. 11:48
Az Európai Bizottság figyelmeztette Franciaországot: szüntesse meg a brit marhahús importjára kivetett tilalmat, különben akár napi 630 ezer eurós (150 millió forint) bírsággal is sújthatják.
Az Európai Bíróság december 13-i döntésén alapuló brüsszeli figyelmeztetés után Franciaországnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy reagáljon a kérésre. Ha a Bizottság a választ nem tartja kielégítőnek az Európai Bíróságtól pénzbírság kiszabását kérheti.

Hátrány a magas GDP

Az uniós szabályok szerint a kiróható büntetés mértékét a GDP és a törvénysértés súlyossága alapján állapítják meg. Franciaország esetében a bírság napi 10.530 eurótól (mintegy 2,5 millió forint) egészen 631.771 euróig (155 millió forint) terjedhet, amit a jogsértés fennmaradásáig kell fizetni, méghozzá minden egyes nap után!

Makacs franciák

Az Európai Bizottság 1999 nyarán szüntette meg a brit marhahúsra kivetett három és fél éves tilalmat, miután az EU állategészségügyi bizottsága kergemarhakór-mentesnek nyilvánította a brit szarvasmarhákat. Azonban Franciaország - az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként - továbbra is fenntartja az embargót, mivel saját szakértői nem értenek egyet az uniós szakmai bizottság döntésével.