Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Prodi szerint a britek veszélyesen elszigetelődnek

2002.03.29. 15:17
Nem Európa, hanem Nagy-Britannia veszít azon, ha a szigetország továbbra is kívül marad az eurózónán, illetve más közösségi egyezményeken - figyelmeztette Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke Tony Blair brit miniszterelnököt.
Mint ismert, Nagy Britannia Dániához és Svédországhoz hasonlóan nem vezette az eurót. Emellett a szigetország nem tagja a Schengeni Egyezménynek sem, amely az EU tagállamai közötti belső határellenőrzés megszüntetéséről szól. Továbbá Nagy-Britannia más területeken - mint például az adózás, a védelem - sem éppen a közösségi jelleg erősítésének a híve.

Ki jár rosszabbul?

- Nagy-Britannia elvileg fenntarthatja ezt az irányt, azonban ennek következményei károsabbak lesznek a szigetországra, mint magára az EU-ra nézve - vélekedett Prodi a brit New Statesman magazinnak adott interjújában. Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU-nak Nagy-Britannia aktív közreműködésére van szüksége, a brit kimaradás nem tarthat örökké.

Ugorgyunk

Prodi leszögezte: az euró bevezetéséről szóló brit vitába nem kíván beavatkozni. Azonban az eurózónához való csatlakozás feltételéül támasztott gazdasági kritériumokkal kapcsolatban sokatmondóan kijelentette: arról sem mondana ítéletet, ha Nagy-Britannia csak akkor támogatná az euró bevezetését, ha majd minden brit egy méternél magasabbra ugrik.

Népszavazást, hamarabb

Az eredeti tervek szerint a szigetország kormánya jövő év közepéig vizsgálja meg az euró bevezetésének feltételéül támasztott gazdasági kritériumok teljesülését. Egyes európárti miniszterei azonban arról győzködik Tony Blairt, hogy gyorsítsa fel a folyamatot, és már jövőre rendezzék meg a népszavazást az euró bevezetéséről.