Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megbéníthatja a növekedést a túl erős euró

2004.01.15. 16:31
Az utóbbi napokban folyamatosan rekordot döntögetett az euró árfolyama a dollárhoz képest. Elemzők szerint az euró szárnyalása megbéníthatja az EU gazdasági növekedését. A közösség politikusai az utóbbi napokban verbális intervencióval próbálták gyengíteni a közös valutát.
Ismét rekordot döntött az euró a dollárral szemben, a közös valutát a hét elején 1,2870 USA dolláron jegyezték. Az euró erősödését eleinte mindenki kedvezően fogadta, de a túlzott erősödés, vagyis inkább a dollár túlzott gyengesége már aggodalmakat kelt a pénzügyi világban. Az euró két hónap alatt 13 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, az év elejétől pedig 25 százalékos volt az erősödés.

A dollár további gyengülésére számítanak

Egy évvel ezelőtt még 1,05 dollárt ért egy euró. A nagyobb pénzügyi intézmények akkor 1,08 százalékos rátát valószínűsítettek 2003 végére, egyedül a belga Petarcam jósolt 1,2 dolláros árfolyamot. Mint látjuk a legmerészebb előrejelzések is elmaradtak a valóságtól.

Az euró 1,40 dolláros árfolyamon fejezi majd be az idei évet, s ez megbéníthatja a gazdasági növekedést Európában - hallhatjuk a Petrarcam újabb előrejelzését. Szerintük nem várható a dollár erősödése, mert az Egyesült Államok egyelőre nem tud mit kezdeni rekordméretű kereskedelmi és költségvetési deficitjével. A másik ok, hogy mivel az Egyesült Államokban választási év következik (novemberben lesz az elnökválasztás), nem valószínű, hogy a Bush-kormányzat megszorító intézkedésekre készül.

Rossz az exportnak

A veszélyt Európában is látják, francia és német vezetők attól félnek, hogy a túlzottan erős valuta hátrányosan érinti az exportőröket, és versenyelőnyhöz juttathatja az ázsiai kereskedőket.

Az utóbbi napokban az Európai Központi Bank vezetői verbális intervencióval éltek, amivel átmenetileg sikerült is gyengíteni az eurót. Az Európai Központi Bank illetékesei közül egyre többen nehezményezték a túl magas euróárfolyamot, hétfőn már szóba került a jegybanki intervenció is. Ezek hatására 1,29-ről 1,63-ra esett a közös valuta árfolyama.

A dollár árfolyama valószínűleg a február elején tartott G7-ek floridai találkozóján is a fő napirendi pontok egyike lesz - írja a BBC. A dollár ugyanis az angol fonthoz és japán jenhez képest is rekordmélységben van.

Irakban is zuhan a dollár
Sosem látott mélyrepülésbe kezdett a dollár Bagdadban: az amerikai fizetőeszköz értéke két nap alatt hatvan százalékára csökkent, s zuhanása miatt szinte megbénult a kereskedelem az iraki fővárosban. Míg korábban egy dollárért 1650 dinárt adtak a pénzváltók, mostanra már csak 1000 dinárt ér. Az üzletek egy része nem nyitott ki, más kereskedelmi egységekben nem fogadják el a dollárt - jelentette Peremiczky Attila újságíró az iraki fővárosból. A dollár mélyrepülése tragikus helyzetbe hozhatja azokat, akik járandóságukat az amerikai hatóságtól vagy valamely dollár elszámolású segélyszervezettől kapják. Így válságossá vált azoknak a családoknak élete is, amelyekben a családfenntartó a Szaddam-rezsim idején hivatásos katonaként, viszonylag jó életkörülményeket tudott teremteni. A dollár elértéktelenedését eddig sem az Irakot jelenleg irányító amerikai hatóság, sem az iraki pénzügyminisztérium nem kommentálta. Egyes üzleti körökből származó információk szerint a dollár árfolyamesését az okozta, hogy egyes közel-keleti bankok nagy méretű dinárfelvásárlásba kezdtek. Egyelőre még csak sejteni sem lehet, hogy mikor stabilizálódhat a helyzet, szkeptikus vélemények szerint azonban a dollár a következő napokban akár szeptemberi értékének negyedére is zuhanhat.