Ida
6 °C
9 °C

Kamatcsökkentéssel gyengítik az eurót?

2004.01.21. 09:04
Francis Mer francia pénzügyminiszter nem zárta ki a kamatcsökkentés lehetőségét az euró gyengítése érdekében, miután a EU-pénzügyminiszterek hétfői verbális intervenciója nem használt.
Az Európai Unió pénzügyminiszterei egyre inkább tartanak attól, hogy a túlságosan megerősödött euró árt az épp csak megkezdődött fellendülésnek. Az aggodalom hétfő esti hangoztatása azonban önmagában nem segített, sőt kedden tovább emelkedett az euró árfolyama a dollárral szemben. Francis Mer francia pénzügyminiszter a kamatcsökkentésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy semmit sem lehet kizárni, emellett brüsszeli megfigyelők szerint arra is sor kerülhet, hogy az Európai Központi Bank (ECB) dollárvásárlással gyengíti az eurót.

Nem emelik a dohány jövedéki adóját

A kamatcsökkentés akkor képzelhető el, ha az európai gazdaság fellendülése megtorpanna, és nem kell az infláció megugrásától tartani. A pénzügyminiszterek elvetették a dohány jövedéki adójának emelésére vonatkozó francia kérést. Az EU brüsszeli bizottsága 2002-ben javasolt utoljára emelést, és akkor megállapodtak, hogy 2006-ban újra tanulmányozzák a helyzetet. Vereséget szenvedett az a másik francia javaslat is, hogy csökkentsék az áfát a vendéglátóiparban, ily módon ösztönözve a nagyobb fogyasztást, miután Németország ezt ellenezte, és adóügyekben egyhangú döntés szükséges.

Marad a paktum

Hans Eichel német pénzügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy nincs szükség a stabilitási paktum felülvizsgálatára, legfeljebb a szabályok alkalmazásáról kellene a bizottsággal és az ECB-vel egyeztetni. Nincs értelme a szabályok megváltoztatásáról beszélni, amíg ugyanezekről bíróság előtt folyik majd a vita - mondta arra utalva, hogy Brüsszel az EU bírósága elé vitte a francia és a német költségvetési deficit szankcionálását felfüggesztő tagállami döntést. A miniszterek kedvezően fogadták Frits Bolkestein kezdeményezését, hogy a Parmalat-botrány tanulságaként a cégek könyvviteléért a jövőben egyetlen könyvvizsgáló cég vállaljon felelősséget. Az erre vonatkozó brüsszeli javaslatot a pénzügyminiszterek februári találkozójára nyújtják be.