Árpád
-2 °C
4 °C

Mérgez az euró

2002.04.02. 09:01
Az egy- és kéteurós érmék ötvenszer annyi nikkelt bocsátanak ki magukból, mint amennyi a divatékszereknél engedélyezett. Erősen mérgező ónvegyületet tartalmaznak a tízeurós bankjegyek - derül ki egy német vizsgálat eredményéből.
A sajtóban is napvilágot látott panaszok hatására az ÖKO-TEST nevű német szervezet egészségügyi vizsgálatok alá vetette az egy- és kéteurós érméket, valamint a tízeurós bankjegyeket. A laboratóriumi mérések eredményei szerint az egy- és kéteurósok nemcsak tartalmazzák a nikkelt, hanem jelentős mennyiséget le is adnak ebből a fémből, s a "veszteség" a fémpénzekkel érintkező ember bőrére kerülhet.

Ne turkálj a zsebedben!

Az eredmények azt mutatták: az érmék ötvenszer annyi nikkelt bocsátanak ki magukból, mint amennyit a törvény a divatékszereknél engedélyez. Ilyen értéknél a nikkelallergiában szenvedő embereknél viszketési inger, a bőr kivörösödése lép fel. A nikkelérzékenység manapság Németországban az elsőszámú allergia, ugyanis a német férfiak hat, a nők tizenegy százaléka szenved ilyen tünetekben, ha a fémmel érintkezik.

Az ÖKO-TEST azt ajánlja a nikkelérzékenyeknek, hogy fizetés előtt ne fogják sokáig az euróérméket, illetve a pénzt ne tartsák a kabátzsebükben, ahol könnyen az ember ujjai közé kerülhet. Aki pedig gyakran fogja kézbe az euróérméket (például pénztáros), az viseljen kesztyűt - szól a jó tanács.

Nem fakul, de mérgez

Nem megnyugtató a tízeurós bankjegyekkel végzett vizsgálatok eredménye sem. A laboratóriumi mérések a piros színű bankjegyeken 740 mikrogramm per kilogramm ónvegyületet, tributylzinnt (TBT), mono- és dibutylzinnt, valamint monooktylzinnt mutattak ki. A bankjegyek színének stabilizálására, a kifakulás megakadályozására használt vegyi anyagok nagyon mérgezőek, már igen elenyésző mennyiség is elég belőlük ahhoz, hogy az emberek immun- és hormonrendszerét károsítsák. Az ÖKO-TEST az euró többi bankjegyét nem vizsgálta, azonban a szakemberek valószínűnek tartják, hogy a tízeurósnál kapott eredmények jellemzőek a többi bankónál is, hiszen azok színét is védik a kifakulástól. A szervezet azonban azt is leszögezi, hogy a bankjegyeken található vegyületek nem okoznak azonnali betegséget.

További tesztek lesznek

Az Európai Központi Bank szóvivője a panaszokra reagálva nemrégiben azt állította: a bankjegyek az euró bevezetésének előkészületei során szigorú egészségügyi vizsgálatokon estek át. A frankfurti bank ennek ellenére komolyan veszi a mérgező hatással kapcsolatos összes információt, és a bankjegyeket további tesztek alá vonják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?