Vilhelmina
12 °C
28 °C

Mérgez az euró

2002.04.02. 09:01
Az egy- és kéteurós érmék ötvenszer annyi nikkelt bocsátanak ki magukból, mint amennyi a divatékszereknél engedélyezett. Erősen mérgező ónvegyületet tartalmaznak a tízeurós bankjegyek - derül ki egy német vizsgálat eredményéből.
A sajtóban is napvilágot látott panaszok hatására az ÖKO-TEST nevű német szervezet egészségügyi vizsgálatok alá vetette az egy- és kéteurós érméket, valamint a tízeurós bankjegyeket. A laboratóriumi mérések eredményei szerint az egy- és kéteurósok nemcsak tartalmazzák a nikkelt, hanem jelentős mennyiséget le is adnak ebből a fémből, s a "veszteség" a fémpénzekkel érintkező ember bőrére kerülhet.

Ne turkálj a zsebedben!

Az eredmények azt mutatták: az érmék ötvenszer annyi nikkelt bocsátanak ki magukból, mint amennyit a törvény a divatékszereknél engedélyez. Ilyen értéknél a nikkelallergiában szenvedő embereknél viszketési inger, a bőr kivörösödése lép fel. A nikkelérzékenység manapság Németországban az elsőszámú allergia, ugyanis a német férfiak hat, a nők tizenegy százaléka szenved ilyen tünetekben, ha a fémmel érintkezik.

Az ÖKO-TEST azt ajánlja a nikkelérzékenyeknek, hogy fizetés előtt ne fogják sokáig az euróérméket, illetve a pénzt ne tartsák a kabátzsebükben, ahol könnyen az ember ujjai közé kerülhet. Aki pedig gyakran fogja kézbe az euróérméket (például pénztáros), az viseljen kesztyűt - szól a jó tanács.

Nem fakul, de mérgez

Nem megnyugtató a tízeurós bankjegyekkel végzett vizsgálatok eredménye sem. A laboratóriumi mérések a piros színű bankjegyeken 740 mikrogramm per kilogramm ónvegyületet, tributylzinnt (TBT), mono- és dibutylzinnt, valamint monooktylzinnt mutattak ki. A bankjegyek színének stabilizálására, a kifakulás megakadályozására használt vegyi anyagok nagyon mérgezőek, már igen elenyésző mennyiség is elég belőlük ahhoz, hogy az emberek immun- és hormonrendszerét károsítsák. Az ÖKO-TEST az euró többi bankjegyét nem vizsgálta, azonban a szakemberek valószínűnek tartják, hogy a tízeurósnál kapott eredmények jellemzőek a többi bankónál is, hiszen azok színét is védik a kifakulástól. A szervezet azonban azt is leszögezi, hogy a bankjegyeken található vegyületek nem okoznak azonnali betegséget.

További tesztek lesznek

Az Európai Központi Bank szóvivője a panaszokra reagálva nemrégiben azt állította: a bankjegyek az euró bevezetésének előkészületei során szigorú egészségügyi vizsgálatokon estek át. A frankfurti bank ennek ellenére komolyan veszi a mérgező hatással kapcsolatos összes információt, és a bankjegyeket további tesztek alá vonják.