Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A baltiak csatlakozhatnak leggyorsabban az eurózónához

2004.02.13. 09:10
Az EU-tagjelölt államok közül a nagyobbak kevésbé felkészültek az ERM II-höz való csatlakozásra, mint a kisebbek, de Magyarország radikális költségvetési reformok esetén már jövőre képes lehet erre.
A három balti állam és Szlovénia a májusi EU-csatlakozás után gyakorlatilag bármikor beléphet az eurózóna előszobájának tekintett ERM II árfolyamrendszerbe, mert a kötött árfolyam és a kisebb deficit miatt már ma is alkalmasak erre - ért egyet a Reuters által megkérdezett 35 elemző. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia esetében azonban hosszabb átmeneti időre lesz szükség.

Magyarország a legtöbb elemző szerint már jövőre csatlakozhat, ha a következő hónapokban radikális költségvetési reformot hajt végre, de a másik három országnak is rendbe kell hoznia fiskális helyzetét. Az előrejelzés szerint Szlovákia 2006-ban, Lengyelország és Csehország 2007-ben léphet be az ERM II-be, az eurózónába pedig az előbbi két ország 2009-ben, az utóbbi kettő 2010-ben.

Gyengülhet a forint

Az elemzők szerint jelentősen gyengülhet a forint a következő hónapokban, ha nem sikerül gyorsan lefaragni a költségvetési hiányt. A magyar fizetőeszköz állandó nyomás alatt áll; mivel a pénzpiacok nem hisznek abban, hogy hamarosan képes lesz belépni az ERM II-be, ezért mindenképpen gyengülni fog. A PricewaterhouseCoopers a Reuters által megkérdezett elemzőknél is borúlátóbb. Szerinte Magyarország, Lengyelország és Csehország nem fogja tudni teljesíteni a következő három évre szóló deficitcsökkentési célkitűzéseit, mert mindhárom irreálisan magas GDP-növekedéssel kalkulál, ráadásul a tervezettnél kevesebb EU-forrást lesznek képesek igénybe venni. Magyarország esetében nemcsak a fiskális, hanem a monetáris politikától is igen sok függ - teszik hozzá -, mivel az infláció is magasabb az előírt szintnél.