Erik, Alexandra
EUR 386,16 Ft
USD 366,13 Ft
11 °C
23 °C

Az írek ülnek a fonton

2002.04.02. 09:53
Három hónappal az euró bevezetése és majd két hónappal az ír nemzeti valuta megszűnése (február 10) után az írek még mindig csaknem 600 millió euró értékben tartogatnak maguknál egykori nemzeti valutájukból, a fontból és annak váltópénzéből, a pennyből.
pennyből. Az ír központi bank felmérése szerint az ír lakosság 464,9 millió font (590 millió euró) értékben tart még magánál az egykori nemzeti valuta bankjegyeiből és érméiből. A százfontos bankjegy 16 százalékát nem váltották be, ez 16 millió fontnak felel meg. Az alacsonyabb névértékű bankóknál még nagyobb a kinnlevőség: a tízfontos 24 százalékának, az ötfontos 38 százalékának kell még a nemzeti bankba visszatérnie - írja az EUbusiness.com. Végül is nem kell kapkodniuk az íreknek, ugyanis a nemzeti bank az idők végezetéig beváltja az egykori valuta bankjegyeit és érméit.

Elveszett vagy elvitték a turisták

A font érméinek még majdnem 40 százalékát - 118 millió fontot - nem cserélték be. Az ír központi bank nem is számol azzal, hogy az érmék túlnyomó hányada visszakerül hozzá - állítja a bank szóvivője. Neil Whoriskey szerint a fémpénzek egy részét - főként a kis érméket - az emberek elveszítették, más részét az Írországban vendégeskedő turisták vitték haza.

A központi bank felmérése annak apropóján jelent meg, hogy március 29-től az ír kereskedelmi bankok már nem cserélik be az ír font érméit. Az ír nemzeti bank egyébként 3,743 milliárd euró értékben bocsátott ki euróbankjegyeket és érméket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét