Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Igen távoli még az euró

2004.04.26. 07:48
Egy pénzügyminisztériumi tanulmány szerint Magyarország 2009 előtt nem vezetheti be az eurót. Elemzők egy 2010-es dátumot valószínűsítenek. Az IMF igazgatója arra figyelmeztet, hogy addig nem csatlakozhatunk, míg nem teljesítjük a maastrichti feltételeket.
Magyarország 2007 előtt nem képes befutni a maastrichti kritériumokat, így 2009 előtt semmiképpen sem vezetheti be az eurót - derül ki egy, a pénzügyi tárca megrendelésére készült tanulmányból, amelyben a gazdaságkutató intézetek fejtik ki ebbéli véleményüket. Ezek szerint az európai devizához való alkalmazkodást valamelyest könnyítheti, ha a kormányzat két évet - 2009-et, illetve 2010-et - jelöl meg lehetséges csatlakozásként, azaz nem kötelezi el magát szigorúan egyik vagy másik évszámhoz - ezzel együtt optimális külső feltételrendszer és gyors gazdaságpolitikai elhatározás esetén a 2009 is elérhető.

Csúszik

A jelenleg hivatalos álláspont szerint az euró bevezetésének éve 2008 - más kérdés, hogy ezt már mindenki - a kormány, a jegybank, az elemzők, a kutatók - eltemették. A csatlakozás ideje alapvetően az inflációtól és az államháztartás egyenlegétől függ, a GKI szerint az infláció csökkentésének forgatókönyvét felül kellene vizsgálni, 2005 végére elégséges a különben is várható 4,5 százalék megvalósítása, innen is elérhető a 3 százalék alatti infláció 2008 elejére. Különvéleményt fogalmaz meg a Növekedéskutató Intézet, eszerint nincs ideális időpont, fontosabb a növekedésközpontú gazdaságpolitika alkalmazása.

A Reuters legfrissebb felmérése szerint egyensúlyban maradtak a 2009-es és a 2010-es euróbevezetés valószínűsítői, noha a jövő évi államháztartási hiányt a korábban vártnál is magasabbra becsülte az elemzői konszenzus. Az euró bevezetésének dátumáról szóló előrejelzések az áprilisi felmérésben 2009 és 2010 között stabilizálódtak. A dátum 2002 óta így már összesen három évet csúszott. Legutóbb a múlt havi felmérésükben tolták el konszenzusukat 2009 és 2010 közé az elemzők.

Samu János, Concorde makroelemzője 2010-et tartja reálisabbnak, ami csak akkor tolódhat, ha az ország nem tudja teljesíteni a kritériumokat, a magyar eurócsatlakozásra a fogadókészség ugyanis megvan. Amennyiben ehhez képest is tolódna a csatlakozás, úgy feltehetően több évvel csúszik az euró bevezetése. Az elemző szerint az államháztartáson múlik a dolog, 2008-ra be is lehet futni a feltételeket, kérdés, hogy a különböző választások előtt az éppen fungáló kormány mennyire engedi el a gyeplőt.

Ne álmodjunk!

Ne is álmodjanak az euró átvételéről, amíg nem tesznek eleget valamennyi maastrichti feltételnek - figyelmeztette az unióhoz most csatlakozó országokat Michael Deppler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai igazgatója. Az érintett országoknak életképes tervet kell kidolgozniuk a követelmények teljesítésére, mielőtt elkötelezik magukat az eurócsatlakozás előtt kötelezően alkalmazandó árfolyam-szabályozási rendszer, az ERM II. mellett. Az országoknak minimum két évet kell eltölteniük az eurócsatlakozás előszobájának tekintett ERM II-ben, ahol valutájuk árfolyama csak szűk sávban mozoghat az euróhoz képest, és Deppler szerint ennél hosszabb időt szükségtelen is ott tölteniük.

A maastrichti feltételek teljesítését egyébként nem egyszeri vizsgának, hanem tartós állapotnak kell tekinteni - tette hozzá. Az IMF európai igazgatósága terjedelmes jelentést készített az új tagországok lehetséges eurócsatlakozását érintő kérdésekről a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa számára, amit júniusban hivatalosan is közzétesznek. Vitor Constancio, a portugál jegybank elnöke, az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának tagja minderre még egy lapáttal rá is tett egy brüsszeli konferencián elmondott hozzászólásában.

Az új tagállamoknak szerinte jóval a GDP 3 százaléka alá kell szorítaniuk költségvetési hiányukat, mielőtt csatlakoznának az eurózónához, mivel a csatlakozás tetemes költségvetési kiadásokkal jár, ami óhatatlanul a hiány növekedéséhez vezet. Erre egyébként éppen Portugália példája figyelmeztet - tette hozzá -, amely már 2001-ben túllépte a 3 százalékos maastrichti plafont. Az EU-hoz most csatlakozó országok némelyike szerinte súlyos költségvetési nehézségekkel küzd, és hajlamos alábecsülni az eurócsatlakozással járó problémákat.