Erik, Alexandra
EUR 385,87 Ft
USD 365,99 Ft
11 °C
23 °C

Csökkent az euró támogatottsága Svédországban

2002.04.09. 14:25
Két svéd közvélemény-kutató cég felmérése szerint csökkent az euró bevezetésének támogatottsága Svédországban. Több svéd szeretné továbbra is megőrizni nemzeti valutáját, a koronát, mint az év elején, amikor a közös európai valuta sikeres megjelenésének köszönhetően nagy volt az euró bevezetését kívánók aránya.
A Scop közvélemény-kutató adatai szerint azonban jelenleg, ha hajszállal is, de még mindig többségben vannak az euró hívei, ugyanis 51 százalék támogatja az euró bevezetését, szemben a 46 százalékos ellenző táborral. A múlt hónaphoz képest négy százalékponttal csökkent a támogatók aránya, az ellenzőké viszont hat százalékponttal nőtt.

Eltűnt az újdonság varázsa

A közvélemény-kutató cég elemzője a Dagens Nyheter című svéd lapnak úgy nyilatkozott: a jelenlegi trend hasonló ahhoz a helyzethez, ami három évvel ezelőtt az európai monetáris unió elindulásakor volt tapasztalható (akkor jelent meg az elszámolásokban az euró).

Abban az időben is jelentős mértékben növekedett az euró támogatottsága, hasonlóan az euróérmék és -bankjegyek év eleji bevezetéséhez. Az euró népszerűségének jelenlegi csökkenése mögött így valószínűleg az áll, hogy a közös pénz már nem jelent újdonságot a svédek számára.

Egy másik svéd közvélemény-kutató cég, a SIFO adatai is világosan kimutatják, hogy márciusban kisebb lett az európártiak aránya. A SIFO felmérése szerint a támogatók aránya 43, az ellenzőké 35 százalékos. A két cég adatai közötti különbséget az okozza, hogy az utóbbi felmérésében nagyobb a bizonytalanok aránya, továbbá más-más kérdést tettek fel a támogatottság mérésére.

Euróellenes a pénzügyminiszter

Mint ismert, az EU tagállamai közül Dánia és Nagy-Britannia mellett Svédország sem csatlakozott az eurózónához. Az euró bevezetését támogató Göran Persson svéd kormányfő az év elején úgy nyilatkozott: országa legkorábban 2003 tavaszán népszavazást tart az euró bevezetéséről.

Persson kormányában azonban nem egyértelmű az euró támogatása, ugyanis több minisztere - köztük a pénzügyminiszter - nem ért egyet a valutaunióhoz történő csatlakozással. Szerepet játszhatott az euró népszerűség-csökkenésében az is, hogy a vezető svéd közgazdászokból álló szakértői bizottság februárban megjelent jelentése sem támogatta a közös európai valuta bevezetését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét