Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzmosás és az euró - gyanús német ügyek

2002.04.10. 15:27
Az euró bevezetésének hónapjában, januárban jelentősen megnőtt a pénzmosással kapcsolatos feljelentések száma Németországban.
A nyomozó hatóságok januárban kétszerannyi feljelentést kaptak pénzmosás-gyanús ügyekkel kapcsolatban, mint az azt megelőző hónapokban - jelentette be a wiesbadeni szövetségi bűnügyi hivatal szóvivője a Dresdner Neusten Nachrichten című német lapnak.

Mint ismert, az euró bevezetése óhatatlanul lehetőséget adott a különböző bűnözőcsoportok számára, hogy a megszűnő nemzeti valuták beváltásakor "átmossák" a bűncselekményekből származó pénz jelentős hányadát. Az európai központi bűnügyi rendőrségi szervezet, az Europol ennek érdekében külön nyomozócsoportot állított fel a gyanús tranzakciók figyelésére.

A mostani wiesbadeni bejelentés az első olyan hivatalos információ, amelyből következtetni lehet arra: a bűnözői csoportok valóban aktívan igyekeztek kihasználni a valutacsere lehetőségét a fekete pénzek legalizálására.