Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Fejben még nem az euró az úr

2002.04.11. 12:32
Nehezen lehet kitörölni az eurózóna polgárainak fejéből a kivont nemzeti valutákat. Három hónappal az euró bevezetése után a lakosság fele még mindig a megszokott régi pénzben számolja ki a már euróban megadott árakat.
Felmérések szerint az euróövezet lakóinak 49 százaléka legtöbbször még mindig az egykori nemzeti valutákat hívja segítségül az árak kiszámolásánál. Legnehezebben a németek szokták meg az új pénzben való számolást: 59 százalékuk vált át márkára a már euróban megadott árcédulákat látva.

A németeket követően a hollandok (56 százalék) és az olaszok (52 százalék) támaszkodnak a leggyakrabban egykori valutájukra az új árak kiszámolásánál - írja az EUobserver.com.

Az adatok szerint az eurózóna lakosságának csupán 17 százaléka állt már át fejben az euróra. 34 százalékuk pedig váltakozva számol euróban vagy a kivont valutában. A felmérés azt mutatja: leginkább az írek szokták már meg az euróban való kalkulációt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek