Viola
-6 °C
-2 °C

Fetaháború az EU-ban

2002.04.12. 11:03
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy nyilvánítsák a fetasajtot eredeti terméknek. Ez azt jelentené, hogy csak a Görögországban előállított sajtot lehetne a feta megjelöléssel árusítani. A jelentős sajttermelő ország, Dánia élesen ellenzi a Bizottság javaslatát.
A Bizottság tervezetének elfogadása esetén a nagyobb sajttermelő tagállamoknak (Dánia, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Hollandia) le kellene mondaniuk a feta név használatáról, ami piaci részesedésük csökkenését vonhatja maga után.

Görögország a javaslat elfogadásával komoly gazdasági előnyökhöz jutna, mivel a feta név kizárólagos használata illetné meg. Az Euobserver.com-nak nyilatkozó, a brüsszeli görög képviselthez közeli források hangsúlyozták: arra törekszenek, hogy a kizárólagosan görög eredetű, kifejezetten görög módon készített fetasajtjuk előtérbe kerüljön a nemzetközi piacon.

Csak öt év haladék?

A Bizottság javaslata ötéves átmeneti időt irányoz elő a szabály alkalmazására. Azonban a tervezetet élesen elutasító Dánia azt sem zárja ki, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. Három évvel ezelőtt a testület már tárgyalta a kérdést, akkor azt mondta ki: a feta név általános megnevezéssé vált, és így nem élvezhet eredetmegjelölési védelmet.

Kicsit még kóstolgatják

A Bizottság javaslata ügyében az EU illetékes szabályozó bizottsága kedden elhalasztotta a döntést a két-három hónap múlva sorra kerülő ülésére. Ha ekkor sem sikerülne dűlőre jutni, akkor az ügy a Miniszterek Tanácsa elé kerül. A miniszterek esetleges sikeretlen egyeztetése után - amire igen nagy esély van - a bíróságnak kellene ítéletet hoznia, amely már kiállt a görögök támogatása mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!