Szilárda
-4 °C
3 °C

Esnie kell a fontnak az euró-átálláshoz

2002.04.15. 08:07
A font árfolyamának esnie kell az euróval szemben, mielőtt a közös európai valuta bevezetéséről szóló vitára sor kerülne Nagy-Britanniában - véli az angol jegybank kormányzója. Sir Edward George szerint a font árfolyamának alakulása meghatározó fontosságú az eurózónához való csatlakozás szempontjából.
A Bank of England kormányzója Birminghamben tartott tanácskozáson vezető üzletemberek előtt kijelentette: üdvözölné a font árfolyamának esését, mivel az serkentené a brit exportot, és segítené a recesszióval sújtott ipar és a fogyasztói boom közötti egyensúly helyreállítását. Mellékesen pedig megkönnyítené az euró bevezetéséről szóló döntést - jegyezte meg Sir Edward George.

Hatodik feltétel

Az angol jegybank kormányzója már többször felhívta arra a figyelmet, hogy a font túlértékelt az euróhoz képest, azonban hónapok óta most először kötötte össze ezt a kérdést az euró bevezetéséről szóló vitával - jegyzi meg a brit The Independent.

A kormányzó megjegyzése alig pár héttel követte Tony Blair miniszterelnök megállapítását, miszerint a font árfolyama befolyásolni fogja a közös európai valuta bevezetéséről szóló döntést. Mivel az árfolyamkérdés nem szerepel a pénzügyminisztérium által, az euró bevezetése feltételéül kidolgozott öt gazdasági tesztpont között, ezért a font árfolyamának alakulása egyfajta hatodik feltételnek tekinthető.

Font: 30 % down

A legtöbb brit közgazdasági szakértő is egyetért azzal, hogy a nemzeti valuta túlértékelt az euróval szemben. A fontnak 30 százalékkal kellene esnie ahhoz, hogy elfogadható helyzetbe kerüljön - állítja az Exeter egyetem professzora, Simon Wren-Lewis, akit a pénzügyminisztérium az árfolyamkérdésről szóló tanulmány elkészítésével bízott meg. A professzor véleménye egyben azt jelenti: az eurónak 61-ről 81 pennyre kellene erősödnie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!