Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az euró Kínában is jól cseng

2002.04.16. 09:43
Az eurózóna piaci integrációja elősegítheti, hogy az euró aránya megnövekedjen Kína valutatartalékában - állítja a kínai központi bank kormányzó-helyettese.
Az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek kétnapos oviedói informális tanácskozása után megrendezett konferencián Xiao Gang úgy foglalt állást, hogy az euró bevezetése nagy lehetőséget jelent Kína számára. A kormányzó-helyettes előadásában leszögezte: az euró a második legnagyobb tartalékvalutája Kínának, s szerepét az eurózóna piaci integrációja tovább erősítheti a kínai valutatartalékban.

Egyre több euró kell

Xiao azt is előrevetítette, hogy a kínai strukturális reformok jelentősen meg fogják emelni Kína euróigényét. A kormányzó-helyettes szerint a közös európai valuta országának az eurózónával folytatott kereskedelmét is bővítheti.

A konferencián korábban felszólalt Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke is, aki kijelentette: a kínai illetékesek megerősítették számára, hogy Peking növelni fogja az euró arányát saját valutatartalékában.