Az euró Kínában is jól cseng

2002.04.16. 09:43
Az eurózóna piaci integrációja elősegítheti, hogy az euró aránya megnövekedjen Kína valutatartalékában - állítja a kínai központi bank kormányzó-helyettese.
Az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek kétnapos oviedói informális tanácskozása után megrendezett konferencián Xiao Gang úgy foglalt állást, hogy az euró bevezetése nagy lehetőséget jelent Kína számára. A kormányzó-helyettes előadásában leszögezte: az euró a második legnagyobb tartalékvalutája Kínának, s szerepét az eurózóna piaci integrációja tovább erősítheti a kínai valutatartalékban.

Egyre több euró kell

Xiao azt is előrevetítette, hogy a kínai strukturális reformok jelentősen meg fogják emelni Kína euróigényét. A kormányzó-helyettes szerint a közös európai valuta országának az eurózónával folytatott kereskedelmét is bővítheti.

A konferencián korábban felszólalt Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke is, aki kijelentette: a kínai illetékesek megerősítették számára, hogy Peking növelni fogja az euró arányát saját valutatartalékában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás