Árpád
-2 °C
4 °C

A dánok többsége eurót akar

2002.04.16. 09:46
A legfrissebb felmérések szerint a dánok többsége támogatja az euró bevezetését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Dánia a közeljövőben népszavazást rendezne az euró átvételéről.
A dánok 58 százaléka támogatja, míg 36 százaléka ellenzi az euró bevezetését - derül ki a Jyllands-Posten című dán lap által közzétett közvélemény-kutatási adatokból. A dán Európa-ügyi miniszter üdvözölte a felmérés eredményét, azonban leszögezte: a közeljövőben Dánia nem tart népszavazást az eurózónához való csatlakozásról.

Már kétszer elutasítva

Bertel Haarder kiemelte: a dán lakosság már kétszer utasította el népszavazáson az euró bevezetését, és ezért jelentős időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra kikérjék a polgárok véleményét ez ügyben. (Először, 1992-ben, a Maastrichti Szerződés elutasításakor mondtak nemet az euróra. Második alkalommal, a 2000. szeptemberi referendumon a szavazók 53 százaléka utasította el a közös európai valutát.)

A miniszter - konkrét dátum említése nélkül - évek kérdésének nevezte a referendum megtartásának idejét. Kifejezte: Koppenhága nem akarja erőltetni az eurózónához való csatlakozást. A kormánynak épp elég feladata lesz az uniós soros elnökséggel kapcsolatban - tette hozzá. (Dánia 2002 második felében látja el az EU soros elnöki tisztét.)

Már háromszor jóváhagyva

A PLS közvélemény-kutató intézet felmérése a harmadik fél éven belül, amely az európártiak többségét mutatja ki. Legutóbb, februárban a lakosság 51 százaléka támogatta, és 34 százaléka ellenezte a dán korona lecserélését az euróra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?