Indiát is fellendíti az euró?

2002.04.17. 11:48
India kereskedelmét valószínűleg jelentősen fellendíti az euró-készpénz megjelenése - állítja az Európai Unió indiai nagykövete. Michel Cailleout ezt arra alapozza, hogy az ázsiai ország kereskedelmének több mint negyedét az Európai Unióval folytatja.
Michel Cailleout szerint az euró biztosan hasznára lesz az indiai exportőröknek, ugyanis jelenleg az Európával folytatott kereskedelmük 80 százaléka dollárban bonyolódik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb cégnek kétlépcsős valutaátváltást kell folytatnia, először rúpiából dollárra, majd abból euróra kell konvertálniuk, ami megnöveli az átváltási költségeket és egyben időigényes is.

Megindulhat a kis cégek tömeges exportja

A nagykövet szerint az euró hatása abban fog megmutatkozni, hogy csökkennek a tranzakciók költségei, ami lökést adhat India eurózónával folytatott kereskedelmének. Cailleout azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kisebb indiai cégek is komolyabban nyitnak az export felé, hiszen nem kell a különböző európai valuták kezelésével törődni. Mivel óriási méretű országról van szó és az érintett, exportban eddig nem gondolkodó kis és középvállalkozók száma is hatalmas, önmagában ez az "apróság" jelentős hatást gyakorolhat akár az európai kereskedelemre is

Veszélyek, félelmek

Az Európába exportáló indiai cégek számos árucikk terén versenyben állnak Kelet-Európával. Cailleout szerint az indiaiak az eddiginél nagyobb versenyre számíthatnak, mivel a kelet-európai térség számos országa várhatóan gyorsan átáll a dollárról az euróalapú kereskedelemre, hogy kiküszöbölje az átváltás kockázatait. Cailleout egyetlen megoldást lát: az indiai exportáló cégeknek is át kell térniük az euróalapú kereskedelemre.

Ha pedig ez megtörténik, s ennek révén a kis indiai cégek tömegei is bekapcsolódnak a kereskedelembe, akkor a közép-kelet-európai országoknak nem várt problémákkal kell hamarosan szembenézniük.  • Hírek
  • Személyi kölcsön