Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az euró európaibbá tesz

2002.04.18. 13:25
Száz nappal az euró bevezetése után az eurózóna lakosságának túlnyomó többsége (84 százaléka) sikeresnek tartotta az átállást az új valutára. Ugyanakkor majdnem minden második polgár szeretné, hogy a kereskedők és a bankok továbbra is megadják az árakat a régi valutában - derül ki az Európai Bizottság megbízásából készült Eurobarometer-felmérésből.
A felmérés adatai szerint az eurózóna lakóinak háromnegyede még mindig úgy véli: az euró bevezetése az árak felkerekítésével járt együtt. Azonban az új pénz megjelenése a lakosság több mint kétharmadánál nem változtatta meg a vásárlási szokásokat.

A bankjegy kedveltebb, mint az érme

A polgárok fele még mindig az egykori nemzeti valutában számolja az euróban megadott árakat, csupán 17 százalékuk gondolkodása állt már át az új pénzre.

A felmérésből az is kiderül: a fogyasztók az új valuta bankjegyeit jobban megkedvelték, mint az érméket.

Euróval európaibb

A monetáris unió országaiban - kivéve Görögországot és Hollandiát - az emberek többsége az euró használata révén európaibbnak érzi magát. Ez a lelkület különösen az olaszok között erős.

A legtöbb eurózóna-polgár emellett úgy véli: a közös európai valuta bevezetése jelentős esemény az EU történetében. Az Eurobarometer márciusi felmérése hatezer ember megkérdezésével készült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!