Árpád
-2 °C
3 °C

A britek nem szeretik, de talán megszavaznák

2002.04.19. 10:08
A legfrissebb felmérés szerint a britek nagyobb arányban támogatnák az euró bevezetését, ha a kormány kijelentené, hogy teljesültek az eurózónához való csatlakozás feltételei, és két-három éven belül népszavazásra bocsátaná a valutauniós tagság kérdését.
A The Independent című brit lap által közölt közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg a britek 45 százaléka ellenzi, és csupán 31 százaléka támogatja a font euróra cserélését. Azonban többen támogatnák az eurózónához való csatlakozást, ha a kormány kijelentené: teljesültek a csatlakozás gazdasági feltételei, és két-három éven belül népszavazásra bocsátaná az euró bevezetésének kérdését. Ezen feltételek esetén már csak 41 százalék alkotná az euró ellenzőinek táborát. A támogatók aránya pedig 37 százalékra nőne.

Blair győzködi Brownt

A NOP közvélemény-kutató felmérésének eredményei alapján Tony Blair kormányfő környezetében arra hívták fel a figyelmet, hogy még ebben a parlamenti ciklusban sikeres népszavazást lehetne rendezni az euró bevezetéséről. A kutatás eredményeit igen kedvezőnek értékelték az európárti miniszterek is, akik bíznak abban, hogy a kormányfő már jövőre kiírja az euró bevezetésről szóló népszavazást. Ehhez azonban Blairnek meg kellene nyernie pénzügyminiszterét, Gordon Brownt, akiről az hírlik: a következő választás utánra szeretné kitolni a referendum időpontját.

111 parlamenti helybe kerülne az euró?

Az ügyet bonyolítja, hogy a minap jelentette be 30 kormánypárti képviselő: nem támogatják az euró minél hamarabbi bevezetését, mivel felmérések szerint az a kormányzó Munkáspárt 111 parlamenti helyébe kerülne a következő választáson. Ezért a népszavazás kérdését a választásig félretennék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?