Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

A britek nem szeretik, de talán megszavaznák

2002.04.19. 10:08
A legfrissebb felmérés szerint a britek nagyobb arányban támogatnák az euró bevezetését, ha a kormány kijelentené, hogy teljesültek az eurózónához való csatlakozás feltételei, és két-három éven belül népszavazásra bocsátaná a valutauniós tagság kérdését.
A The Independent című brit lap által közölt közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg a britek 45 százaléka ellenzi, és csupán 31 százaléka támogatja a font euróra cserélését. Azonban többen támogatnák az eurózónához való csatlakozást, ha a kormány kijelentené: teljesültek a csatlakozás gazdasági feltételei, és két-három éven belül népszavazásra bocsátaná az euró bevezetésének kérdését. Ezen feltételek esetén már csak 41 százalék alkotná az euró ellenzőinek táborát. A támogatók aránya pedig 37 százalékra nőne.

Blair győzködi Brownt

A NOP közvélemény-kutató felmérésének eredményei alapján Tony Blair kormányfő környezetében arra hívták fel a figyelmet, hogy még ebben a parlamenti ciklusban sikeres népszavazást lehetne rendezni az euró bevezetéséről. A kutatás eredményeit igen kedvezőnek értékelték az európárti miniszterek is, akik bíznak abban, hogy a kormányfő már jövőre kiírja az euró bevezetésről szóló népszavazást. Ehhez azonban Blairnek meg kellene nyernie pénzügyminiszterét, Gordon Brownt, akiről az hírlik: a következő választás utánra szeretné kitolni a referendum időpontját.

111 parlamenti helybe kerülne az euró?

Az ügyet bonyolítja, hogy a minap jelentette be 30 kormánypárti képviselő: nem támogatják az euró minél hamarabbi bevezetését, mivel felmérések szerint az a kormányzó Munkáspárt 111 parlamenti helyébe kerülne a következő választáson. Ezért a népszavazás kérdését a választásig félretennék.