Euró-menetrend: svédek, dánok, végül a britek?

2002.04.19. 14:29
Az eurózónán kívüli EU-tagok közül Svédország és Dánia a következő négy évben az valutaunió tagjává válhat, Nagy-Britannia belépése pedig későbbre tolódhat, mivel a brit közvélemény euró mellé állítása hosszabb időt vehet igénybe. Ezek a fő megállapításai annak a Reuters-felmérésnek, amely 39 vezető európai közgazdász és pénzügyi szakértő véleményét takarja.
A felmérés szerint 30 százalék az esélye annak, hogy Nagy-Britannia 2005 végére bevezeti az eurót. A szakértők 2006 végi dátumra is csupán 40 százaléknyi esélyt látnak. Ezzel szemben Dániának a 2005 végi euró-bevezetésre 50, egy évvel későbbre pedig 65 százaléknyi esélyt adnak. A legkedvezőbb megítélést Svédország kapta: 2005 végi eurózónához való csatlakozására 60, a 2006 végire pedig 80 százaléknyi esélyt jósolnak a szakemberek - írja a Yahoo! News.

Az árfolyamok már közelednek

A felmérés kitért a valuták árfolyamára is. A svéd valuta jelenlegi árfolyama (1 euró=9,15 korona) nincs messze a 8,70-es szinttől, amit a megkérdezett szakértők elfogadhatónak tartanának a monetáris unióhoz való csatlakozáshoz. A brit valutát túl erősnek vélik, a jelenlegi 61,5 pennys euróárfolyam helyett 67 pennys szintet tartanának megfelelőnek az euró bevezetéséhez. Nagy-Britannia esetében arra is felhívták a figyelmet, hogy a kamatlábak magasabbak az eurózónában alkalmazotthozhoz képest. Dániával kapcsolatban a szakértők az euró bevezetése szempontjából jelentős tényezőnek tartják, hogy az északi ország valutájának árfolyama rögzítve van az euróhoz.

Labilis a közhangulat

Az eurózónához való csatlakozás idejének előrejelzésekor a szakértők véleményalkotásában szerepet játszott az országokban uralkodó közhangulat a közös európai valutával szemben. Különösen a brit kormány számára jelent komoly fejtörést a közvélemény megnyerése az euró bevezetéséhez, mivel jelenleg a briteknek csupán harmada támogatná a font lecserélést. Dániában és Svédországban jobb a helyzet, mivel a különböző eredményt hozó felmérések átlagát nézve a polgárok valamivel több mint 50 százaléka európárti.  • Biztosítás