Judit
2 °C
7 °C

Euró-menetrend: svédek, dánok, végül a britek?

2002.04.19. 14:29
Az eurózónán kívüli EU-tagok közül Svédország és Dánia a következő négy évben az valutaunió tagjává válhat, Nagy-Britannia belépése pedig későbbre tolódhat, mivel a brit közvélemény euró mellé állítása hosszabb időt vehet igénybe. Ezek a fő megállapításai annak a Reuters-felmérésnek, amely 39 vezető európai közgazdász és pénzügyi szakértő véleményét takarja.
A felmérés szerint 30 százalék az esélye annak, hogy Nagy-Britannia 2005 végére bevezeti az eurót. A szakértők 2006 végi dátumra is csupán 40 százaléknyi esélyt látnak. Ezzel szemben Dániának a 2005 végi euró-bevezetésre 50, egy évvel későbbre pedig 65 százaléknyi esélyt adnak. A legkedvezőbb megítélést Svédország kapta: 2005 végi eurózónához való csatlakozására 60, a 2006 végire pedig 80 százaléknyi esélyt jósolnak a szakemberek - írja a Yahoo! News.

Az árfolyamok már közelednek

A felmérés kitért a valuták árfolyamára is. A svéd valuta jelenlegi árfolyama (1 euró=9,15 korona) nincs messze a 8,70-es szinttől, amit a megkérdezett szakértők elfogadhatónak tartanának a monetáris unióhoz való csatlakozáshoz. A brit valutát túl erősnek vélik, a jelenlegi 61,5 pennys euróárfolyam helyett 67 pennys szintet tartanának megfelelőnek az euró bevezetéséhez. Nagy-Britannia esetében arra is felhívták a figyelmet, hogy a kamatlábak magasabbak az eurózónában alkalmazotthozhoz képest. Dániával kapcsolatban a szakértők az euró bevezetése szempontjából jelentős tényezőnek tartják, hogy az északi ország valutájának árfolyama rögzítve van az euróhoz.

Labilis a közhangulat

Az eurózónához való csatlakozás idejének előrejelzésekor a szakértők véleményalkotásában szerepet játszott az országokban uralkodó közhangulat a közös európai valutával szemben. Különösen a brit kormány számára jelent komoly fejtörést a közvélemény megnyerése az euró bevezetéséhez, mivel jelenleg a briteknek csupán harmada támogatná a font lecserélést. Dániában és Svédországban jobb a helyzet, mivel a különböző eredményt hozó felmérések átlagát nézve a polgárok valamivel több mint 50 százaléka európárti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?