Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

A német kiskereskedők beismerték az áremelést

2002.04.22. 14:50
A BAG német kiskereskedelmi szövetség elismerte, hogy tagjai közül sokan az árak emelésére használták fel az euró bevezetését. A BAG az első kereskedelmi szövetség, amely bevallotta az árak felkerekítését.
A BAG vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában kijelentette: alkalomadtán előfordultak jelentős áremelések. "Nem vagyunk angyalok, különben is, az üzletembereknek profitot kell csinálniuk" - vélekedett Johann Hellwege. Szerinte a statisztikák nem mutattak kiugró inflációt, azonban azt elismerte, hogy egyes árucikkek jelentős drágulása mély nyomot hagyott a vásárlókban.

Ne ígérd, ha nem tudsz fagyasztani!

Hellwege kritizálta a szövetségi kormány és más kiskereskedelmi szövetségek által az euró bevezetése előtt kötött egyezményt, amely azt a látszatot keltette, hogy az árakat be lehet fagyasztani a pénzcsere ideje alatt. Úgy vélte: nem kellett volna olyat ígérni, amit nem lehet megtartani.

A BAG olyan nagy belvárosi kereskedőket képvisel, mint a Karstadt, a C & A és a Salamander, illetve a levélbeli rendelést alkalmazó Otto, Quelle és Neckerman.